Asociația Pro Consumatori atrage atenția asupra unui produs pe care românii îl consumă cu regularitate. Acest produs este nelipsit la unii români, iar în preajma sărbătorilor se consumă și mai mult, având în vedere că merge de minune cu preparatele tradiționale. Totuși, cât de sigur este ceea ce cumpărăm din comerț?
APC atrage atenția asupra calității pe care o are mălaiul normal pe care îl găsim în toate supermarketurilor. Asociația Pro Consumatori spune că acesta este obținut din porumb modificat genetic, cu un aport nutrițional inferior.
„Una din 7 mărci de mălai respectă compoziţia de altădată a mălaiului! Una din 7 mărci de mălai conţine mălai prefiert! Una din 3 mărci de mălai conţine mălai degerminat!
Studiu a fost realizat de experții APC sub îndrumarea conf. univ. dr. Costel Stanciu. Mălaiul este produs de morărit obținut prin măcinarea fină a boabelor de porumb.
Materia primă folosită este porumbul furajer, care are un aport nutrițional inferior porumbului de consum. Porumbul sticlos are vitamintele A, B1, B2, B6 E, și PP. Dieta vestică este săracă în aceste vitamine din cauza procesării industriale prin care se elimină din produs nutrienți valoroși.
Așadar, consumăm alimente goale din punct de vedere nutrițional, lucru care duce la lacune de minerale și vitamine cu efecte negativ pe termen lung.
Mălaiul este o făină obținută din mei și apoi se transformă în făină obținută din porumb. Mălaiul era preparat odinioară frecând boabele de cereale între pietre, însă morile moderne folosesc alte metode, precum elemente metalice rotitoare la viteze mari.
Mălaiul industrial se realizează în instalații care asigură o anumitate uniformitate a granulelor, iar mălaiul grișat a devenit din ce în ce mai la căutare.
Dar în comerț se găsesc tot mai multe mărci de mălai degerminat, adică un proces tehnologic extrage germenele din bobul de porumb, în sensul că elimină enzimele și uleiurile vegetale, astfel încât mălaiul să reziste mai mult pe raft.