Mămăliga este unul dintre acele alimente nelipsit de pe masa românilor. Dacă mămăliga se face corect, atunci este unul dintre cele mai reconfortante lucruri imaginabile. Există mici trucuri pentru a face o mămăligă perfectă, iar majoritatea gospodinelor știu acest lucru. În caz că nu știi aceste trucuri, acum ai ocazia să le afli.
Un aliment simplu, și bine făcut, mămăliga ne poate ajuta, când vine vorba de sănătate. Dacă vrei să renunți la pâine, mămăliga poate fi un substitut, dar nu în cantități exagerate. De altfel nutriționiștii spun că este bine să mâncăm mămăligă, având în vedere că este plină de vitamina B. Celebrul nutriționist Mihale Bilic recomandă să avem pe masă mămăligă.
„Mămăliga are efect împotriva stresului fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, care are acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii. Prin conținutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct. Ajută și la procesul de reînnoire al celulelor. Mai mult, porumbul fiert conține și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.
Dacă nu mai vreți pâine, încercați mămăligă. Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina pentru pâine și cozonaci ca fiind de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice de o întoarcere la mămăligă?, a scris celebrul nutriționist”, scrie Mihaela Bilic.
Mămăliga, desigur, nu este mămăligă până nu este gătită. Până atunci este doar făină de porumb, sau mălai, cum este cunoscută în popor. La fel ca ovăzul, făina de porumb, sau mălaiul, vine într-o varietate de forme.
Un truc foarte important este mălaiul de porumb mai fin. Acesta te ajută să prepari o mămăligă moale și subțire, în timp ce ce mălaiul mai aspru oferă un rezultat „mai greu și mai gustos”. Nu numai că are o aromă mai bună, dar textura este mai interesantă.
Deși, aparent, ușor de preparat, mămăliga dacă nu știi cantitățile s-ar putea fie să fie mult prea moale, sau chiar mult prea tare. Așa cum spuneam, contează foarte tare felul de mălai pe care-l folosim, dar și cantitățile. Astfel că, pentru a face o mămăligă bună avem nevoie de următoarele îngrediente:
Un alt truc important este în ce facem mămăliga. Dacă vrei să simți gustul unei adevărate mămăligi, recomandat este să folosești un tuci, ca la bunica acasă.
În cazul în care nu ai așa ceva prin casă, poți folosi o oală cu fund dublu. Punem tuciul pe foc cu apa și o lăsăm să dea în foc, după care pune sarea și mălaiul grișat. Nu uita, trebuie să mesteci foarte bine mălaiul, nu de alta dar dacă se lipește, s-ar putea să ai surprize.
Noi îți spunem poftă bună și nicio masă fără mămăligă.