Mămăliga este nelipsită de pe masa românilor. Cu siguranță, cea mai bună mămăligă este cea făcută în ceaun și amestecată cu simț de răspundere și o lingură mare din lemn.
Pe lângă faptul că este delicioasă, mămăliga este și slab calorică având doar aproximativ 70 de calorii pe suta de grame. În plus, se potrivește cu o mulțime de preparate precum sarmale, tocănițe, pește sau fripturi.
Ca să îți iasă mămăliga fără cocoloașe, trebuie să ții cont de câteva secrete. În primul rând, folosește la început un tel.
Ai nevoie de 1 litru de apă, o linguriță de sare și 200 de grame de mălai.
Când apa clocotește, adaugă mălaiul ușor, în ploaie, amestecând cu telul viguros. După ce mălaiul s-a încorporat, se dă focul mic și se lasă mămăliga 30 de minute, până ce aceasta se încheagă.
Poți amesteca în ea cu o lingură de lemn, iar un secret este să folosești un ceaun sau o oală cu fund dublu.
Când torni mălaiul, folosește un tel ca să nu ai cocoloașe, apoi schimbă cu o lingură de lemn.
Acoperă oala cu mămăligă când fierbe, ca să nu sare din ea stropi. Dacă mălaiul este de țară, mămăliga trebuie fiartă mai mult de jumătate de oră.
Ca să nu ai cocoloașe în mămăligă, înainte de pune mălaiul la fiert, stropește-l cu apă rece.
Poți folosi lapte în loc de apă pentru o mămăliga mai gustoasă. Dacă vrei să fie fină, adaugă unt în ea după ce oprești focul.
În plus, poți adăuga tot felul de brânzeturi fine, de la brânză cu mucigai, până la camembert sau brie, ca mămăliga să fie un preparat cremos și delicios.