Probleme centrale termice. Greșelile pe care le fac românii și cum se pot rezolva

Problemele care pot apărea la centralele termice. Centrala termică nu mai pornește

Centrala termică nu mai este un moft. Este esențială pentru un confort sporit, atât la curte, cât și la apartament, însă trebuie să știm să o întreținem, pentru a ne bucura de căldura ei cât mai mult timp. De asemenea, nu trebuie să chemăm imediat instalatorul, dacă apar unele probleme, deoarece le putem rezolva chiar noi.

Problemele care pot apărea la centralele termice. Centrala termică nu mai pornește

Centrala termică funcționează cu apă, așa că trebuie să verifici manometrul pentru a te asigura că presiunea nu a scăzut sub 1 Bar. Dacă a scăzt presiunea, atunci trebuie să umplem centrala cu apă. Este un robinet undeva sub centrală, de care trebuie să dăm până auzim cum apa intră în centrală. Nu trebuie s depășim 2 Bar presiune.

Curge apă din centrală

În cazul depășirii limitei de presiune prescrisă de constructorul centralei termice, excesul de apă va fi purjat afară din instalație prin intermediul valvei automate de suprapresiune.

Problemele care pot apărea la centralele termice. Centrala termică nu mai pornește
Problemele care pot apărea la centralele termice. Centrala termică nu mai pornește

Zgomot de apă sub presiune pe circuitul de încălzire

Asigură că ai cel puțin un calorifer cu robineții de trecere complet deschiși. Instalarea de robineți cu termostat pe fiecare calorifer și apoi reducerea progresivă a încălzirii doar prin intermediul acestora poate bloca circuitul de încălzire al centralei, riscând arderea pompei de circulație. Folosește în schimb un termostat de cameră conectat direct la centrala de apartament, care să închidă circuitul de încălzire atunci când temperatura setată a fost atinsă. Bolboroseala sau loviturile care se aud din centrală termică pot indica faptul că aerisirea instalației nu s-a făcut corespunzător, sau că schimbătorul de căldură primar este colmatat prin acumularea de calcar.

Apa caldă se oprește sau are variații de temperatură

Reglează din centrala termică exact la temperatura apei de care ai nevoie pentru îmbăiere. Obiceiul combinării cu apă rece de la robinet poate cauza un debit insuficient de apă pe circuitul de apă caldă, cauzând oprirea flăcării, iar de aici apar problemele.

Flacăra centralei termice se aprinde și stinge imediat

Verifică dacă stecherul centralei nu a fost introdus invers în priză, cauzând inversarea fazei cu nulul pe cablul de alimentare. Repoziționează stecherul, resetează centrala de la buton și încearcă din nou.

Unele calorifere nu se încălzesc suficient, sau rămân reci

Mai ales în cazul circuitelor de încălzire cu multe calorifere, sau foarte lungi, echilibrarea hidraulică a instalației este foarte importantă pentru funcționarea eficientă a unei centrale termice. Deschide la maximum robinetul de pe caloriferul aflat la cel mai îndepărtat punct al circuitului de încălzire. Pentru caloriferele următoare, închide progresiv robineții de trecere, astfel încât caloriferul aflat cel mai aproape de centrală să aibă robinetul doar puțin întredeschis. Refă ajustările până când constați că toate caloriferele din circuit se încălzesc la fel de repede și la temperaturi comparabile. De asemenea, trebuie să scoatem aerul din calorifere, cu ajutorul valvei de aerisire.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI