Un spital din România este pe pragul de a intra în faliment. Este pentru prima dată când o insituție medicală ajunge într-o asemenea situație la noi în țară. Care este motivul pentru care instituția ar putea să își încheie activitatea.
Pentru prima dată la noi în țară, un spital este pe punctul de a intra în faliment. Unitatea medicală nu mai deține finanțele necesare nici pentru a achita salariile angajaților, motiv pentru care conducerea ia în calcul închiderea acesteia.
Este vorba despre Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești, despre care managerul susține ca are datorii de 5,9 milioane de lei, echivalentul a aproape 1,2 milioane de euro. În aceste condiții, principala soluție ar fi închiderea instituției.
“Am anunțat deja personalul medical ca nu mai avem bani. O să intrăm în faliment, cred ca vor să închidem spitalul ca altfel nu-mi explic această decizie”, a spus managerul spitalului din Cărbunești, Sorin Mehedințiu.
Managerul spune că nu mai sunt bani nici pentru plata salariilor, având în vedere că numărul angajaților este mult prea mare. Conform oficialului, activează în prezente 573 de angajați, dintre care 60 sunt medici, fiind vorba despre sume mari ce ar trebui să le intre lunar în cont, dar care nu mai pot fi suportate.
„Am anunțat personalul că nu mai avem bani, pentru că salariile consumă 99% din buget”, a mai spus Sorin Mehedințiu.
Directorul Spitalului din Cărbunești a mai declarat, pentru presa locală, că a discutat și cu șefa Casei de Sănătate Gorj și urmează a fi luată o decizie. Totuși, consideră că singura soluție ar fi închiderea spitalului, pentru că nu vor mai putea fi suportate deloc cheltuielile, iar pacienții vor avea de suferit.
Se spunea chiar că acestora li s-a cerut să își cumpere singuri medicamentele, însă managerul neagă complet aceste acuzații. Precizează, însă, că numărul de angajați este mult prea mare, dar situația nu ar fi una recentă, ci datează încă dinainte de a veni el la conducere.
Sorin Medințu susține că acest plan de personal este prea încărcat, dar el l-a „moștenit” în acest stadiu. Oficialul precizează că, în cele 18 luni de când a preluat mandatul, au fost angajate doar două persoane. Un număr mare de angajări au fost făcute în timpul pandemiei, dar de atunci, personalul a fost păstrat, în ciuda stării financiare precare.
“ Faliment, asta înseamnă. Îl închidem că oricum nu o să mai putem face nimic. Nu o să mai avem bani de nimic furnizori, utilități, mentenanță, salarii. Personalul este pe numărul de paturi, va trebui să reducem. Au tăiat 25%, este enorm, nu s-a întâmplat asta cu nici un spital.
Când nimeni nu voia să primească pacienți Covid noi am făcut asta și am devenit spital Covid. Nu vom mai putea plăti furnizori utilități, iar cheltuielile vor fi mari. Oamenilor nu le poți spune că nu-i poți interna dacă e nevoie, suntem spital de urgență. Nu știu ce vom face” , a mai spus Mehedințiu.
Mehedințiu a precizat chiar că ia în calcul să demisioneze, pe motiv că situația este mult prea dificilă și nu mai poate fi gestionată în acest fel.