În urma anilor de cercetări, oamenii de știință au reușit să stabilească faptul că, pe măsură ce ne apropiem de momentul în care ne dăm ultima suflare, organismul își pierde funcțiile într-o anumită ordine. Acesta este primul simț pe care îl pierdem cu câteva ore înainte de moarte.
Este un subiect sensibil, dureros, înspăimântător pentru unii, dar fascinant pentru cercetători. Există foarte puține date referitoare la senzațiile pe care oamenii le au în timpul ultimelor respirații.
În general, moartea este descrisă din perspectiva modului în care familia, prietenii și medicii percep procesul prin care trece pacientul.
În condițiile în care medicina modernă a avansat atât de mult încât poate prelungi viața unor bolnavi cronici, amânând momentul în care își dau ultima suflare, fenomenul a putut fi observat mai bine, mai ales în etapa numită „moarte activă”.
Medicii au dezvăluit care este primul simț pe care îl pierd oamenii cu câteva ore înainte de moarte.
Te-ar putea interesa și: Ce simți cu 1 minut înainte să mori. Concluzia tulburătoare care ne poate schimba perspectiva asupra morții
James Hallenbeck, specialist în îngrijiri paliative la Universitatea Stanford, a spus că oamenii tind să-și piardă simțurile și dorințele într-o anumită ordine. Acesta a publicat, în Palliative Care Perspectives, ghidul său pentru îngrijirea paliativă, precizând că:
„Mai întâi foamea și apoi setea sunt pierdute. Vorbirea se pierde în continuare, urmată de vedere.
Ultimele simțuri care trec sunt de obicei auzul și atingerea”, a dezvăluit Hallenbeck.
David Hovda, directorul UCLA Brain Injury Research Center, a declarat că creierul „începe să sacrifice zone care sunt mai puțin critice pentru supraviețuire”.
„Pe măsură ce creierul începe să se schimbe și începe să moară, diferite părți devin stimulate, iar una dintre ele este sistemul vizual – și de aceea oamenii încep să vadă lumina”, a spus el.
Această ascuțire a unora dintre simțuri pare să susțină ceea ce oamenii de știință știu despre răspunsul creierului la moarte.
Jimo Borjigin, specialist în neuroștiință la Universitatea din Michigan, a observat că chiar înainte de a muri animalele, substanțele neurochimice din creier cresc brusc.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă înainte să mori. Semnele pe care le au oamenii