Căpușele sunt paraziți care se hrănesc cu gazdele cu sânge cald, mușcându-le. O mușcătură de căpușă poate infecta oamenii și animalele cu bacterii, virusuri și organisme formate dintr-o singură celulă care pot cauza boli. Unele dintre aceste afecțiuni pot fi foarte grave. Iată care este primul semn că ai fost mușcat de o căpușă.
Mușcătura de căpușă poate transmite boala boala Lyme la oameni.
Căpușele sunt în general mici și dificil de observat până nu s-au atașat de gazdă pentru o anumită perioadă de timp. Ele se hrănesc cu sângele tău și devin mai mari și mai ușor de observat.
Acestea sunt paraziți care se hrănesc cu gazde cu sânge cald. Ei sunt înruditi cu acarienii și păianjenii deoarece toți sunt artropode.
Vezi și: Remediile geniale pentru a scăpa de căpușe. Când apar și cum le poți evita
S-ar putea să nici nu știi că ai fost mușcat de o căpușă. Majoritatea nu provoacă durere sau mâncărime, dar unele da. Unele mușcături de căpușă nu provoacă boli. Uneori poți îndepărta insecta înainte să poată transmite vreun germene.
Însăși mușcătura poate să nu provoace simptome decât o anumită reacție a pielii, cum ar fi o erupție cutanată sau o mică umflătură tare.
Infecția pe care mușcăturile de căpușe o pot transmite poate începe să provoace simptome.
Multe dintre afecțiunile cauzate de căpușe au simptome comune care includ:
Unele erupții cutanate cauzate de căpușe indică infecția. Petele mici roșii sau purpurii apar în cazul mușcăturii.
Erupțiile extinse care pot arăta ca un țintar sunt semnalul bolii Lyme.
Vezi și: Amestecul simplu care te scapă imediat de căpușele din curte. Nu vei mai avea vreo grijă
Unele erupții pot arăta doar ca pete roșii sau mai închise la culoare, care pot fi dificil de observat.
S-ar putea să fie dificil să îți dai seama dacă ai o mușcătură de căpușă până când nu s-a hrănit cu sângele tău și nu a devenit mai mare.
De aceea, este important să te verifici când ai fost în locuri unde trăiesc acestea – de obicei pe iarbă.
Pe ce părți ale corpului este cel mai probabil să ai o mușcătură de țânțar?
Acestea pot ajunge pe orice parte a corpului tău, dar se deplasează spre locurile preferate, care de obicei sunt locuri cu piele moale și mult sânge. Pentru oameni, aceasta înseamnă:
Căpușelor le plac zonele împădurite și ierburile înalte. Acordând atenție atunci când mergi în aceste tipuri de zone te va ajuta să fii conștient de posibilitatea mușcăturilor.
De obicei, căpușele mușcă o singură dată și apoi se adâncesc în pielea ta. Dacă acest lucru se întâmplă și poți găsi și îndepărta căpușa, medicul poate identifica tipul de căpușă pentru a ști dacă este purtător boli.
Dacă ai o mușcătură de căpușă, cel mai bine este să o îndepărtezi rapid și apoi să mergi la medic pentru medicamente de prevenție în cazul Lume.
La 21 de zile de la mușcătura de căpușă trebuie să mergi la medic pentru analize specifice în cazul bacteriei Borrelia burgdorferi.
Dacă ai o zonă roșie în jurul mușcăturii, atunci acest lucru e semn clar că ai fost mușcat de o căpușă. Dacă o vezi dar nu o poți scoate, atunci mergi la medic pentru ca acesta să o scoată, apoi asigură-te că vii din nou în 21 de zile pentru analize.