În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și câțiva ani după, a fost fabricat la noi în țară, primul pistol românesc. Au trecut peste 75 de ani de la omologarea acestuia. Iată care a fost povestea acestuia, povesteai armei folosite timp de 30 de ani.
Între anii 1940-1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și câțiva ani după, a fost fabricat primul pistol românesc, la noi în țară. Este vorba despre un pistol-mitralieră care avea calibrul de 9 mm și era automat. Numele acestuia era Parabellum Orița. A fost denumit așa, după căpitanul Marin Orița. Acesta a fost cel care a și omologat arma.
Unele surse spun că acest pistol a fost proiectat în colaborare cu cehii. La acest proiect ar fi contribuit Leopold Jašek, de origine cehă și Nicolae Sterca, de origine română.
Primul pistol românesc a fost fabricat la Uzinele Metalurgice din Copșa Mică și din Cugir, în serie mare. Potrivit documentelor de arhivă, prototipul acestei arme automate a fost finalizat şi experimentat în cursul lunii februarie 1941, cu câteva luni înainte de intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial. În anul 1943, a intrat în dotarea armatei române, prima versiune a acestuia, fiind reprezentată de către modelul M1941. O nouă versiune a automatului Orița, îmbunătățită este reprezentată de către modelele:
Pe fronturile din al Doilea Război Mondial, arma s-a dovedit a fi foarte fiabilă, când necesarul de arme urma să fie completat printr-o comandă de 45.000 de pistoale-mitralieră româneşti, sistem Oriţa. Astfel, automatul Orița a rămas în dotarea armatei române până când aceasta a fost înlocuită cu versiunea românească a acestuia fiind reprezentată de automatul AK-47. Gărzile patriotice au folosit Orița până în anul 1970, adică pe o perioadă de 30 de ani.
Potrivit site-ului wikipewdia.org, caracteristicile primului pistol românesc, Parabellum Orița erau următoarele:
Printre variantele primului pistol românesc, se numără:
Primul pistol românesc se află expus pe standul amenajat la Fabrica de Arme de la Cugir. Acest model pare a fi uitat de lume, sau pare un model de care puțini își mai aduc aminte.