Primarul PNL care-l ține pe Ceaușescu la loc de cinste. Tabloul care provoacă scandal

Primarul PNL care-l ține pe Ceaușescu la loc de cinste. Tabloul care provoacă scandal

Un tablou cu Nicolae Ceaușescu se află la loc de cinste în biroul primarului din Podenii Noi, județul Prahova.

Edilul Mihai Alionte, membru PNL, aflat la al doilea mandat, a provocat nemulțumirea unor foști și actuali colegi, care consideră că jignește, astfel, victimele regimului comunist.

Contactat de jurnaliști, primarul se întreabă „ce e rău în asta?” și precizează că în biroul său se află portretele unor oameni care „au condus țara bine”. Lângă Nicolae Ceaușescu, pe un perete se află portretul regelui Carol I.

Modul în care e decorat biroul primarului liberal a fost prezentat de Facebook de fostul consilier local Dorinel Țintea. Consilierul a publicat fotografii cu edilul și cu tablourile din biroul acestuia, alături de mesajul:

„Liberalii care au murit în temnițele comuniste se întorc în mormânt cu un așa primar LIBERAL.”

Din dragoste pentru Ceaușescu, primarul se revoltă

Contactat de Mediafax, primarul Mihai Alionte, a declarat că are în birou mai multe tablouri și că nu înțelege vâlva creată de faptul că are și un portret al lui Nicolae Ceaușescu.

„Și care este problema? Am mai multe tablouri. Sunt și cu Carol I, Ștefan cel Mare. Sunt niște conducători ai României care au condus țara asta bine. Trebuie să fugim de istoria României? Nicolae Ceaușescu face parte din istorie. A condus țara asta 25 de ani.” Mihai Alionte

Primarul a precizat că are de multă vreme tabloul cu Ceaușescu în birou.

„A făcut lucruri rele, dar și foarte bune, din punctul meu de vedere. Nu pun însemne fasciste. Ce e rău în asta?.” Mihai Alionte

Ce prevede legislația în astfel de situații

În iulie 2015 a fost publicat în Monitorul Oficial Legea 217/2015 care modifica şi completa o Ordonanţă Guvernamentală din 2002. Aceasta din urmă interzicea organizațiile cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi dar și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

ZiarulIncomod.ro din Prahova amintește că actul legislativ iniţiat în 2013 de parlamentarii liberali Crin Antonescu, George Scutaru şi Andrei Gerea, promulgat în iulie 2015 de preşedintele Klaus Iohannis, a adus mai multe modificări importante. Printre acestea se află și interzicea cultului lui Ceauşescu.