Ceaușescu „scapă” de Dosarul Revoluției. Cum motivează anchetatorii

Autor: Claudiu Surmei - 14:34, 08 apr. 2019
Nicolae Ceaușescu nu este inculpat în Dosarul Revoluției

Procurorul general al României a anunțat că Dosarul Revoluției a fost trimis în judecată de procurorii militari. Fostul președinte al Românei Nicolae Ceaușescu nu se află printre inculpați. Parchetul General a emis un comunicat în care a explicat de ce unele cauze au fost clasate.

În Dosarul Revoluției au fost trimiși în judecată Iliescu Ion –  fost preşedinte al României, Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României și generalul (rtr.) Rus Iosif – fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

De asemenea, anchetatorii au decis să claseze cauzele cu privire la mai multe persoane, printre care fostul președinte Nicloae Ceaușescu și fostul premier Petre Roman. În cazul celui din urmă, procurorii militari au precizat că nu sunt suficiente probe pentru a fi pus sub acuzare de infracțiuni împotriva umanității.

Nicolae Ceaușescu nu este inculpat în Dosarul Revoluției

Nicolae Ceaușescu nu a fost inculpat în Dosarul Revoluției pentru că fostul dictator a fost deja judecat și condamant în 1989. A fost dispusă clasarea cauzei „cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. şi ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i şi k din C.p., de către Ceauşescu Nicolae – fost preşedinte al României, pentru conduitele constatate în intervalul 16.12.1989 – 22.12.1989 (orele 12:06), întrucât există autoritate de lucru judecat, cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale”, se arată într-un comunicat emis de Parchetul General.

Celelalte persoane pentru care s-a dispus clasarea cauzelor sunt: Vlad Iulian –  fost şef al Departamentului Securităţii Statului şi Postelnicu Tudor – fost ministru de Interne; Milea Vasile – fost ministru al Apărării; Militaru Nicolae – fost ministru al Apărării; Stănculescu Atanasie Victor – fost ministru al Apărării; Dumitrescu (Cico) Emil – fost membru al C.F.S.N. şi ministru; Eftimescu Nicolae – fost şef al Direcţiei Operaţii din Marele Stat Major al Armatei; Hortopan Ion – fost comandant al Comandamentului Infanterie şi Tancuri (C.I.T.); Brucan Silviu – fost factor decizional al C.F.S.N.; Mocanu Mircea – fost comandant al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului (C.A.A.T.); Dinu Ştefan –  fost şef al Direcţiei Informaţii din Marele Stat Major (D.I.A.); Brateş Teodor – fost redactor şef în cadrul T.V.R.; Toma Ioan – fost ministru al tineretului; Igreţ Viorel – fost prim secretar al Comitetului Judeţean de Partid Mureş.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI