Primarul din PSD demis prin ordin al prefectului înainte de termen

Primarul din PSD demis prin ordin al prefectului înainte de termen

Primarul Piteştiului (PSD), a fost demis din funcție. Decizia vine în contextul în care edilul a fost găsit incompatibil de ANI.

Ordinul de încetare înainte de termen a mandatului de primar al Piteștiului al lui Cornel Ionică a fost emis, pe data de 19 martie, de către Emilian Dragnea, prefectul județului Argeș.

„În temeiul art 26 din Legea 340/2004 republicată, s-a emis ordin prin care se constată încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de primar, conform legii 176/2010, legii 340/2004, respectiv Raportului de evaluare al ANI, nr. 13908/G/II – 2016. Cu drept de plângere la Tribunalul Argeș în termen de zece zile de la comunicare”, este decizia Prefecturii Argeș.

Decizia a fost luată ca urmare a hotărârii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin care Cornel Ionică a fost declarat în conflict de interese administrativ. Însă, potrivit ÎCCJ, edilul are la dispoziție zece zile pentru a contesta ordinul în instanță, adică pentru a cere suspendarea și anularea acestuia.

Primarul Piteștiului a aflat din presă că a fost demis

„Eu nu l-am primit oficial, am fost informat, pe surse, de la ziariști. M-a sunat toată lumea, 30-40 de telefoane. Voi vedea în momentul în care îl am (n.r. – ordinul emis de prefect) ce va fi de făcut. Voi vedea cu juriștii ce e de făcut și ce o să fac. În momentul în care îl voi primi. Îl aștept. Și mă voi conforma din toate punctele de vedere ale legii”, a declarat Cornel Ionică.

De ce a fost demis primarul Piteștiului

În anul 2018, Cornel Ionică a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate în care era acuzat de conflict de interese. ANI l-a găsit în 2016 în conflict de interese pe primarul Piteştiului, care a contestat în instanță raportul inspectorilor de integritate.

Potrivit ANI, Cornel Ionică s-a aflat în conflict de interese în perioada în care a fost viceprimar. Inspectorii de integritate au constatat că Ionică a participat la adoptarea unor hotărâri de Consiliu Local în urma cărora ginerelui său i s-au pus la dispoziţie mai multe spaţii.

„În perioada exercitării mandatului (de viceprimar, n.red.) 2008-2012, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local Piteşti, din 24 septembrie 2009, având ca obiect validarea unor protocoale încheiate între Centrul Cultural al municipiului Piteşti cu societăţi comerciale la care ginerele său este asociat şi administrator (prin validarea protocoalelor, societăţile comerciale au beneficiat de folosinţa unor spaţii puse la dispoziţie de Centrul Cultural). De asemenea, acesta a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Piteşti, din 8 iulie 2010, în baza căreia a fost încheiat un contract de asociere între Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Piteşti şi S.C. D&D General Invest SRL, societate comercială la care ginerele său este asociat unic şi administrator (prin încheierea contractului de asociere, societatea comercială a beneficiat de folosinţa unor suprafeţe de teren aparţinând domeniului public în vederea exploatării neîngrădite pentru publicitate)”, conform ANI.

Sursa: Digi24