Kovesi, la ÎCCJ: „Este ciudat cum am reuşit să le fac pe toate în ultimul an”

Kovesi, la ÎCCJ: „Este ciudat cum am reuşit să le fac pe toate în ultimul an”

Laura Codruța Kovesi a fost luni audiată la ICCJ, în dosarul în care e acuzată de abateri disciplinare. Procesul a început după ce Inspecția Judiciară i-a contestat un ordin dat pe vremea când conducea DNA.

Fosta șefă a DNA a mers la Înalta Curte pentru a-și apăra punctul de vedere în dosarul deschis pe numele ei de Inspecția Judiciară. Forul o acuză de abateri disciplinare după ce a emis un ordin prin care consiliera, judecătoarea Dana Tițian, a fost trimisă în control la DNA Suceava și DNA Iași. Motivul: nu ar trebui trimis un judecător să controleze activitatea unor procurori.

În primă instanță, acțiunea disciplinară a fost respinsă de procurorii din CSM, dar Inspecția a făcut apel la Curtea Supremă.

“Nu am comis nicio abatere disciplinară. Am fost timp de şase ani procuror general al României şi am emis zeci de ordine, unele în vigoare şi acum. Cu privire la abaterile disciplinare care mi se impută, acuzaţia este extrem de neclară. Nu o să găsiţi în ordinul respectiv faptul că eu am dispus un control asupra procurorilor. Acel tip de control era prevăzut în regulamentul de ordine interioară. Ar trebui să fim deranjaţi că vine un judecător şi ajută un procuror să îşi facă ordine în activitate? Avem procurori detaşaţi la Ministerul Justiţiei şi nu am auzit că a fost deranjat cineva de controale. Am fost cercetată de Inspecţia Judiciară că am dispus un control şi în alte lucrări am fost cercetată că nu am efectuat controale. Care ar trebui să fie conduita unui manager?”
Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA

Toate tunurile pe Laura Codruța Kovesi

Kovesi insistă că nu e doar o coincidență faptul că s-au înmulțit demersurile împotriva sa, pe toate căile posibile. E perioada în care fosta șefă a DNA candidează pentru funcția de șef al Parhetului European și are mari șanse.

„Nu am dispus un control pentru a afecta imaginea procurorilor, aşa cum susţine Inspecţia Judiciară, pentru că acel control era confidenţial. Eu nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea. Cum a cuantificat Inspecţia Judiciară rezultatul acelui control? A făcut măsurători că încrederea în justiţie şi procurori a scăzut? Sunt procuror de 24 ani şi nu am încălcat legea niciodată. Din octombrie 2018, am fost cercetată disciplinar în 4 dosare, am 40 de verificări disciplinare deschise şi peste 20 de dosare penale. Este ciudat cum am reuşit să le fac pe toate în ultimul an”.
Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA

Acțiunea Inspecței Judiciare nu este singura la adresa fostei șefe a DNA. Kovesi mai este cercetată și de Secția Specială pentru anchetarea magistraților, care i-a făcut deja două dosare penale.

Fosta șefă DNA spune că dosarele în care este vizată nu reprezintă o coincidență deoarece, potrivit acesteia, se desfășoară o campanie de hărțuire a sa, care durează de doi ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI