Primăria Capitalei vrea construirea unui incinerator de deșeuri în București, pentru că groapa de gunoi unde sunt colectate toate mizeriile bucureștenilor mai are puțin și dă pe-afară. Pentru evitarea răspândirii mirosului și a bolilor, este necesar încă un incinerator, dar locul unde vrea Firea construirea lui stârnește nemulțumirea localnicilor. Pentru că, evident, nu va fi construit în Voluntari. Unul dintre primarii de sector, însă, vrea întâi consultarea cetățenilor cu privire la acest aspect.
Viitorul incinerator va fi construit în sectorul 4 al Capitalei, dar primarul de aici, Daniel Băluță, a spus că întâi trebuie organizat un referendum local, în care cetățenii să fie întrebați dacă vor sau nu o astfel de construcție poluantă în zona lor.
Așa este corect. Dar, desigur, dă și bine la imagine inițiativa lui, mai ales că nu mai e mult până la alegerile locale, iar popularitatea Gabrielei Firea se clatină, din motive evidente.
„Decizia e numai a oamenilor! Da, trebuie să punem în aplicare directivele europene în privința managementului deșeurilor. Da, municipalitatea trebuie să caute solutii tehnice pentru a gestiona în mod corect acest aspect deosebit de important pentru sănătatea familiilor noastre. Da, investițiile în acest domeniu sunt obligatorii!
Dincolo de toate acestea, însă, oamenii sunt cei care trebuie să decidă, în cunoștință de cauză, ce este bine pentru ei”, este de părere Daniel Băluță.
Este vorba de adoptarea Master Planului pentru sistemul de management integrat al deșeurilor pentru București. O fi bine pentru majoritatea bucureștenilor care-și varsă mizeriile cu găleata la ghenă, dar gunoaiele sunt o problemă reală. Suntem mulți și facem mult gunoi…și risipă. Este necesară o soluție atât pentru gestionarea gunoiului pe viitor, dar și o soluție prin care să scăpăm de gunoiul de acum, care mai are puțin și nici la groapă nu mai are loc.
În consecință, Primăria Capitalei a venit cu ideea construirii unui nou incinerator de deșeuri cu o capacitate de 235.000 de tone pe an. Dar dacă tot o să poluăm la greu, măcar să folosim arderea pentru a produce electricitate, așa cum e în Occident.
Din acest motiv, Firea crede că o să-i facă pe bucureșteni să accepte. Ea spune că nu va afecta mediul, dar vorbim de incinerare. E la mintea cocoșului că orice presupune ardere înseamnă poluare. În condițiile în care ea are pretenția să nu mai circulăm cu anumite mașini. În schimb, primăria cumpără autobuze diesel și construiește mega-uzine de distrugere în masă a mediului.
E același lucru ca la standardele Euro. Mai puțin poluant nu înseamnă că nu te îmbolnăvești.