Românii se tem pentru iarna ce bate la ușă, iar motivul principal este frigul, care și-a pus amprenta anii anteriori. Sute de blocuri au fost lăsate fără căldură și apă caldă, iar principalele cauze invocate de primărie au fost cele legate de datoriile mari ale Termoenergetica față de ELCEN, dar și de reparațiile țevilor și instalațiilor. Cu ce situație se confruntă România acum?
Compania Termoenergetica, aflată în subordinea Primăriei București, a lansat o licitație pentru achiziția de țevă de plastic necesare sistemului energetic al Capitalei, iar firma care ar fi favorită încheierea acestui contract este condusă de un oligarh rus și ginerele ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, ambii aflați pe lista sancțiunilor internaționale.
Licitația a fost inițiată de Termoenergetica cu cinci luni în urmă și are o valoare estimată între 15 și 20 de milioane de lei, respectiv, 4-5 milioane de euro.
Cele două companii care se luptă să câștige acest contract sunt Turboenergy Power Chișinău, Sucursala Târgoviște SRL, deținută de doi cetățeni români născuți la Chișinău, și Romtehnologic Infra SRL.
Romtehnologic Infra SRL prezintă o structură complexă, cu mai multe companii din diverse țări, inclusiv Austria, Marea Britanie și Cipru, care conduc, într-un final, la acționari ruși.
Printre cei mai de seamă acționari se află Polyplastik Group, un lider european în producția de țevi de polipropilenă cu sediul la Moscova, în cadrul căruia, oligarhul rus, Miron Gorilovsky, apropiat al regimului lui Vladimir Putin, deține un pachet de 51% din acțiuni, în timp ce restul acțiunilor sunt controlate de Alexander Vinokurov, ginerele ministrului rus de externe, Serghei Lavrov.
Legăturile Termoenergetica cu firma la care ginerele lui Serghei Lavrov este acționar ridică semne de întrebare privind transparența și integritatea procedurilor de achiziție publică.
Mai mult, aceste licitații ar putea necesita o investigație mai detaliată pentru a clarifica circumstanțele în care au avut loc discuțiile, având în vedere legătura strânsă a unor firme românești cu oligarhii ruși și politicienii de rang înalt din Rusia, care se află sub sancțiuni internaționale.
Termoenergetica a lansat licitația pentru achiziția de „țevă PE-X preizolate/neizolate, fitinguri neizolate PE-Xa și truse de scule (cu acționare electro-hidraulică), pentru circuitul secundar de încălzire, apă caldă de consum și recirculație” la sfârșitul lunii mai.
La acel moment, s-au înscris în comeptiție două companii, aparent românești, fiind acceptate de Termoenergetica. Cu toate acestea, există preocupări grave privind conexiunile rusești ale acestor companii, respectiv legături cu oligarhi apropiați de Kremlin, dar și contracte obținute în Crimeea, după ocuparea ilegală a regiunii în 2014 de către trupele rusești.
În contextul sancțiunilor internaționale impuse oligarhilor ruți, această colaborare cu Termoenergetica ar putea crea controverse și potențiale riscuri de securitate. Cu privire la statutul reparațiilor și al căldurii din apartamentele românilor rămâne să aflăm ce va urma în perioada următoare.