În ciuda termenului stabilit de președintele rus pentru rezilierea contractelor dacă clienții occidentali nu încep să plătească în ruble, gazul rusesc este livrat în continuare în Europa. Cu toate acestea, o primă țară din Europa a anunțat că va plăti gazul în moneda rusească. Despre ce țară este vorba.
Prima țară din Europa care a anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble este Slovacia, conform unui anunț pe twitter al agenției Nexta.
„Slovacia va plăti pentru gazul rusesc în ruble”, a declarat ministrul Economiei Richard Sulik, conform sursei menționate.
Gazul rusesc este livrat în continuare în Europa, în ciuda termenului stabilit de președintele rus, Vladimir Putin, pentru rezilierea contractelor dacă clienții occidentali nu încep să plătească în ruble. Aceasta a fost cea mai puternică amenințare a Moscovei, după sancțiunile impuse în urma invadării Ucrainei.
Însă țările europene care importă cantități mari de gaze din Rusia nu au cedat, iar Germania susține că va continua să facă plățile în euro sau în dolari, în timp Franța se declarase pregătită pentru oprirea gazului rusesc.
Robert Habeck, ministrul economiei din guvernul german, spunea că aliații cu care a discutat cred că contractele existente trebuie respectate. Acesra a mai adăugat că Rusia nu a trimis încă o factură și că Germania este pregătită pentru orice scenariu.
„Am putea să avem o situație în care de mâine nu vom mai avea deloc gaz rusesc. Depinde de noi să ne pregătim pentru orice scenariu”, a ministrul francez, Bruno Le Maire, după discuții, la Berlin, cu omologul său german.
„În ce privește amenințarea, cererea apăsată sau propunerea – nici nu mai știm cum să o numim – de a face plăți în ruble, este crucială pentru noi respectarea contractelor existente. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”, a spus ministrul german, Habeck, conform Reuters.
Lituania, spre exemplu, a anunțat că va renunța la importurile de gaz rusesc pentru consumul intern, devenind, astfel, prima țară europeană care obține independența energetică de Rusia.
Ministerul lituanian a menționat că întregul consum energetic al Lituaniei se va face pe bază de importuri de gaz natural lichefiat la terminalul din portul Klaipeda.
„Începând din această lună – fără gaz rusesc în Lituania”, scris pe Twitter și președintele țării, Gitanas Nauseda, adăugând și că Lituania rupe legăturile energetice cu țara agresoare.
„Dacă noi putem să o facem, atunci și restul Europei poate”, a mai spus șeful statului lituanian.
Cu toate acestea, Lituania nu va opri tranzitul gazului rusesc către exclava Kaliningrad.