Un exemplu demn de urmat ni-l oferă autoritățile din Ciugud, județul Alba, care demonstrează că, dacă există voință, pot fi realizate lucruri spectaculoase, în timp record, și chiar în mediul rural. Cu câteva zile înainte de începerea cursurilor, au deschis prima școală Smart din România.
Ciugud este singura comună din România unde nimeni nu se plânge de sărăcie. Nu există șomeri și nu așteaptă nimeni ajutorul social. Cu banii europeni, dar și cu muncă și pasiune, și-au făcut confort ca în satele din occident…și o duc bine. 30 de milioane de euro, cam cât bugetul unei primării de țară pe 50 de ani, atât a atras Primăria din Ciugud de la Uniunea Europeană în ultimii ani.
De altfel, este poate singura comună din România care are apă, canal, gaz, WIFI gratuit, piste de biciclete, asfalt chiar și pe drumurile agricole, dar și teren de golf. O normalitate pentru orice țară civilizată, spune primarul din Ciugud, Gheorghe Damian.
Prima școală ”smart” din mediul rural din țara noastră se pregătește de începerea cursurilor cu măsuri speciale și cu un sistem inteligent deosebit de acces în clădire, care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor. Poate vedea, de asemenea, dacă aceștia poartă mască și le ia în același timp temperatura.
În premieră va fi folosit și un sistem de filtrare și dezinfectare a aerului în spațiile comune, iar personalul școlii va fi testat. Sistemul semnalează dacă un elev lipsește și conducerea școlii contactează imediat familia pentru a vedea ce s-a întâmplat.
Senzorii de prezență din interiorul sălilor de clase reglează lumina astfel încât ochii copiilor să nu fie deranjați. De asemenea, în clase există și table interactive și un sistem de proiecție modern. Școala este dotată și cu un sistem de camere video, iar orele vor fi transmise în direct, pe Internet, pentru ca elevii care nu pot ajunge la cursuri din motive medicale să poată asista la ele. În unitatea de învățământ, până și grupurile sanitare sunt dotate cu tehnologie inteligentă.
„Am pregătit toate clasele și le-am dezinfectat, de asemenea am pregătit pentru accesul în școală un sistem inteligent care detectează temperatura copiilor, dar și dacă aceștia au sau nu au mască. Într-un mod jucăuș li se spune să își pună masca…
În spațiile publice vom avea dispozitive speciale medicale pentru purificarea și dezinfectarea aerului. Este vorba despre un dispozitiv românesc, suntem prima instituție publică din România care folosim și testăm aceste dispozitive care au autorizație de la Ministerul Sănătății.
Pentru fiecare copil, în prima zi de școală, autoritățile locale au pregătit un ghid de buzunar în care, într-o formă ușor de înțeles, vor învăța ce înseamnă coronavirusul dar vor înțelege și cum să se protejeze. Vor găsi aceste materiale pe băncuțe. Este un proiect pe care îl derulăm împreună cu UNICEF România.
Nu în ultimul rând, am luat măsuri speciale pentru transportul copiilor, astfel încât să existe distanțare socială între ei și tot ce presupune siguranța lor.
Cadrele didactice din școala noastră, dar și personalul auxiliar se vor testa în cursul zilelor următoare, astfel încât să fim siguri că vin la școală sănătoși”, a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Dan Lungu, potrivit G4Media.