În Senatul României, anul trecut în luna mai, un grup de senatori PSD și UDMR propuneau un proiect legislativ ce se dorea a aduce anumite amendamente la Codul Muncii, proiect care nu a mai primit votul în Camera Deputaților. Proiectul a fost respins în ședința de astăzi a Camerei Deputaților.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 a fost inițiată în luna mai a anului trecut de un grup de 13 senatori din partea UDMR și PSD și vroiau să aducă anumite amendamente la Codul Muncii.
Proiectul de lege aducea amendamente la ceea ce este reglementat în Codul Muncii ca activitatea de resurse umane și făcea referire și la persoanele, chiar și fără pregătire în domeniu ce pot completa in registru REVISAL. În același timp se dorea reglementarea calificării persoanelor angajate la anumite firme, indiferent dacă este sau nu autorizată, care poate să presteze servicii de resurse umane.
Este bine cunoscut faptul că această activitate există la nivelul fiecărui angajator. Organizarea acestui serviciu poate fi intern sau extemalizat către prestatori de servicii.
Motivația senatorilor prin acest proiect era acela de a crea un cadru legislativ adecvat pentru a putea presta acest servicu. În același timp s-a pus accent pe faptul că nu pot fi trase la răspundere persoanele care comit erori cu consecințe deosebit de grave.
Acest gen de erori pot afecta dreptul la pensii și alte asigurări sociale ale salariaților. Un exemplu ar fi erorile de calcul la pensiile a unui număr considderabil din cadrul MAPN.
Grupul a mai specificat că acest amendament ajuta la stabilirea condițiilor în care se pot presta aceste activități. Angajatorul va organiza aceste activități cu proprii angajați care dețin competențe certificate în resurse umane. Sau mai există variantă prin care poate contracta servicii exteme specializate.
Aceste erori pot duce la pierderea drepturilor de asigurări sociale sau la sancționarea angajatorului pentru munca nedeclarată. În anul 2018 s-au inregistrat la Inspectoratele Teritoriale de Muncă 47.520 petiții. Acestea au avut ca obiect neplata salariilor și a orelor suplimentare.
Proiectul de lege a fost aprobat de Senat în data de 2 octombrie 2019. Votul decisiv a fost dat în Camera Deputaților. Acest lucru s-a întâmplat astăzi, votul fiind unul negativ. Astfel că, în urma votului, proiectul nu a mai trecut către promulgare. În același timp Guvernul Orban răspunsul pe marginea acestui proiect de lege, ca fiind neconcludent.