Prima Casă suferă modificări importante. Vești bune pentru milioane de români

Prima Casă suferă modificări importante. Vești bune pentru milioane de români
Nicolae Ciucă și deciziile dure luate pe 17 decembrie

Ziua de 17 decembrie a fost o zi plină de decizii dure luate de actualul executiv condus de Nicolae Ciucă. În afară de cota de TVA de 5% pentru energia electrică și excluderea plafonării microîntreprindreilor, executivul a mai luat o decizie importantă ce va modifica programul „Prima Casă”. Decizia a fost luată tot ieri, în ședința de Guvern, fiind anunțată chiar de premier.

Nicolae Ciucă și deciziile dure luate pe 17 decembrie

Încă de la preluarea mandatului de premier, și în acord cu negocierile cu partnerii de guvernare, Nicolae Ciucă anunța mai multe măsuri dure pentru ecnomia românească. În ședința de vineri, 17 decembrie, una din primele decizii a fost cea de modificare a cotei de TVA pentru prețul energiei electrice. Executivul a decis, astfel, cota unică de TVA la 5%, aplicabilă de la 1 ianuarie 2022.

„În şedinţa de astăzi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a TVA de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice.

Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor.”, anunța Nicolae Ciucă la finalul ședinței de Guvern.

Premierul spune „nu” plafonului de încadrare a microîntreprinderilor

Preluat de la vechea guvernare, planul încadrare a plafonului pentru microîntreprinderi nu a fost unul pe placul premierului Ciucă. Astfel că, în ședința de vineri, 17 decembrie, s-a votat respingerea acestei plafonări la 500.000 de euro.

Refuzul premierului a fost justificat prin faptul că votul de veto pentru proiect va proteja atât antreprenorii locali mici, cât și pe cei mari în actualul context economic de criză.

„Prima Casă” va avea o cotă de TVA mai mică

Unul din proiectele de succes ale vechilor guvernări a fost programul „Prima Casă”, numai că avea nevoie de ajustări, mai ales în actualul context. Nicolae Ciucă a emis, tot vineri, o nouă ordonanță care vine să modifice cota de TVA pentru achiziția de locuințe aflate sub plafonul cuprins între 450.000 de lei și 700.000 de lei, cu condiția să nu depășească plafonul maxim. Așa se face că din 2022, „Prima Casă” va beneficia de o cotă unică de TVA de 5% pentru locuințele aflate în această categorie.

„În completarea programului „Prima Casă” stabilim o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 de lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 de lei”, a declarat Nicolae Ciucă.

Cota unică de TVA de 5% va fi aplicabilă începând cu startul programului „Prima Casă”, după data de 1 ianuarie 2022.