În ultimii doi ani de zile, omenirea s-a confruntat cu diverse probleme de natură socială, economică și politică, toate contribuind la scăderea nivelului de trai. Ca un rezultat, cetățenii au perspective sumbre asupra propriului viitor. Ce previziuni face șeful BNR pentru anul 2023.
Pandemia de coronavirus, creșterea prețurilor facturilor la utilități, precum și izbucnirea războiului în Ucraina sunt doar câțiva dintre factorii esențiali ce au contribuit la scăderea nivelului de trai la nivel global.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României de mai bine de 26 de ani, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Libertatea, care sunt previziunile financiare pentru România în anul 2023.
Oficialul BNR este de părere că România va reveni la prețurile mici dinainte de pandemie abia în anul 2024. În schimb, conform spuselor sale, inflația va scădea considerabil în viitorul apropiat.
„Potrivit tradiției, vom petrece Crăciunul și Anul Nou încrezători în viitor. Trăim vremuri grele, cu multiple crize, inclusiv cea a inflației la nivel global. Aceste crize vor continua, din păcate, și în 2023.
Inflația o să-și piardă din vigoare, atât global, cât și în România. Obiectivul este să transformăm anul 2023 în dezinflație.
Fără însă să sperăm că vom reveni la dinamica prețurilor de 2% de dinaintea crizei. Nu se va întâmpla acest lucru în 2023. Această așteptare a fost mutată în 2024.”, a declarat oficialul BNR pentru sursa citată.
Întrebat de către jurnaliști cu ce inflația va termina țara noastră anul 2022, consilierul BNR Adrian Vasilescu a menționat un procent în jurul valorii de 16%.
„O să urmeze ca Banca Națională a României să prezinte raportul pe trimestrul 4, dar probabil că va fi aproape de cea prognozată, în jurul valorii de 16%. Și în funcție de aceste actualizări va face proiecția pentru anul 2023, care va arăta o scădere lentă.
Important pentru BNR e ca strategia pe care a ales-o să dea rezultatele pentru care ne-am pregătit. Și anume, calmarea inflaționistă să nu se facă prin sacrificarea creșterii economice.
Peste tot în lume, inclusiv în SUA, se conturează deja ideea ca inflația să fie dusă în jos cu prețul unei recesiuni ușoare. România are șansa să depășească criza fără recesiune și sperăm să se mențină trendul pozitiv al creșterii economice.”, a completat oficialul.