25 nov. 2021 | 14:53

Previziuni sumbre despre clima din România. Fenomenul meteo care va dispărea treptat

News
Previziuni sumbre despre clima din România. Fenomenul meteo care va dispărea treptat
Urmeaza vremuri grele

Climatologii fac previziuni sumbre pentru România. În următoarele decenii, nu vom mai avea parte de un fenomen meteo extrem de important. Schimbările climatice sunt inevitabile și se resimt și la nivelul țării noastre. Temperatura va crește în medie pe tot teritoriul țării. La ce trebuie să ne așteptăm pe viitor?

Ce se va întâmpla pe viitor cu clima

Climatologii vin cu vești extrem de triste pentru România. Dispar fenomene meteo, iar temperaturile cresc cu 8 grade pe tot teritoriul țării. Se pare că schimbările climatice afectează grav țara noastră.

Creștereile de temperaturi nu vor fi uniforme, iar cele mai pesimiste scenarii arată că temperaturile medii anuale vor mai mari cu 8 grade în lunile de vară până la finalul acestui secol.

În plus, grosimea stratului de zăpadă se va reduce cu până la 80%, în timp ce zilele cu ploaie vor fi din ce în ce mai rare, dar de intensități și cantități mai mari, spune Roxana Bojariu, președinte al consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Previziuni de coșmar pentru România

Într-o analiză pentru InfoClima, specialistul spune că un coșmar climatic ar putea lovi România până în 2100.

„În perioada 1901-2020, la nivelul României, temperatura medie anuală a aerului a crescut cu mai mult de 1°C, o creștere comparabilă cu media globală.

Totuși creșterile temperaturii nu sunt uniforme. În funcție de factorii locali, ele variază ca magnitudine, pe regiuni și în funcție de anotimp.

De exemplu, începând din 1961 și până în prezent, mediile temperaturii aerului au crescut cu 2-3 grade Celsius, în cazul verii, în regiuni din sudul țării.

Pentru viitorul apropiat (2021-2050), la nivelul României, rezultatele modelelor climatice analizate indică o creștere medie a temperaturii lunare în cea mai caldă lună a anului de până la aproape de 4°C în cel mai pesimist scenariu”, remarcă aceasta.

Stratul de zăpadă se reduce semnificativ

Cele mai semnificative diferențe climatice se vor înregistra după 2050 și s-ar putea chiar să rămânem fără zăpadă.

„Scăderea grosimii stratului de zăpadă ar putea fi mai mare de 80%, comparativ cu perioada de referință octombrie-aprilie 1971-2001, în regiuni din vestul, centrul și sudul României.

În munți, reducerea este mai mică, variind de la 60% la 80% la sfârșitul secolului XXI, în condițiile scenariului pesimist”, indică Roxana Bojariu.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Capital.ro
Horoscopul banilor pentru luna mai 2024. Zodiile care vor avea câștiguri financiare deosebite
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro