Martie 2020 a intrat în istorie ca fiind cea de-a doua cea mai caldă lună de când au început măsurătorile meteorologice. Până acum, în cartea recordurilor meteorologilor se regăsea cea mai caldă lună ianuarie din istorie şi a doua cea mai caldă lună februarie, a anunţat joi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA), citată de NBC News.
Potrivit NOOA, aceasta este doar ultima etapă din ceea se consideră că este o tendinţă clară de încălzire a planetei pe termen lung. Şi, deşi mai sunt nouă luni din acest an, predicţiile meteorologilor sugerează deja că 2020 ar putea fi declarat cel mai fierbinte an de când se realizează înregistrări meteo, respetiv din 1880.
„Se pare că există o probabilitate de peste 50% ca anul acesta să fie cel mai cald din istorie”, a declarat joi, şeful filialei de monitorizare a Centrelor Naţionale pentru Informaţii de Mediu al NOAA, Deke Arndt.
Astfel, luna trecută, a fost a 44-a lună martie martie consecutiv şi a 423-a lună consecutivă, cu temperaturi peste media secolului XX, mai arată raportul NOOA.
Temperatura medie pe suprafeţele terestre şi oceanice în luna martie a fost cu 1,16 grade Celsius mai mare decât media secolului XX şi doar luna martie din 2016 a fost mai caldă decât cea din 2020. În plus, anul 2016 a fost cel mai cald din istoria cunoscută, a mai informat NOAA.
Din raportul Administraţiei Naţionale Oceanică şi Atmosferică mai reise că cele 10 cele mai călduroase luni de martie din istorie s-au înregistrat din anul 1990 şi până în prezent.
Spre exemplu, anul acesta, America de Sud a înregistrat cea mai caldă lună martie din istorie, în timp ce în Europa, Asia şi Australia s-au depăşit media temperaturilor.