20 ian. 2021 | 14:47

Previziuni apocaliptice post-pandemia de covid-19. Ce se va întâmpla cu România, este ireal

Știri generale
Previziuni apocaliptice post-pandemia de covid-19. Ce se va întâmpla cu România, este ireal
Concluziile raportului WOF, alarmante pentru 2021

Unul din organismele de analiză globală, Forumul Economic Mondial, a lansat recent un amplu raport pentru 2021. Raportul WOF se bazează pe efectele din 2020 a actualei crize epidemiologice și economice. Concluziile raportului sunt alarmante, deși anunțate de WOF încă din 2006.

Concluziile raportului WOF, alarmante pentru 2021

Cea de-a 16-a ediție a raportului privind riscurile globale a Forumului Economic Mondial analizează riscurile generate de fracturile din societate, manifestate prin riscuri persistente și emergente pentru sănătatea umană, creșterea șomajului, lărgirea divizărilor din sistemul digital, deziluzia tinerilor și fragmentarea geopolitică.

România, ca parte integrantă a UE, și afectată la fel de grav de actuala criză, va fi lovită și ea de criza economică, fie că vrem, fie că nu vrem. Concluziile din raportul WOF sunt raportate echitabil și la situația României din aceste zile.

Dacă guvernanții actuali nu se gândesc politici financiare și pachete de soluții pentru fiecare ramură din economia României, am putea risca un colaps, atât economic, politic, cât și unul social. Și în România întreprinderile riscă un shakeout dezordonat care poate exclude zeci, sute de angajați și companii de pe piețele viitorului, spune raportul WOF.

Cu toate acestea, având în vedere că lumea este mai acordată riscului, se pot trage lecții pentru a consolida răspunsul și rezistența. În 2020, riscul unei pandemii a devenit realitate.

Pe măsură ce guvernele, întreprinderile și societățile se luptă cu COVID-19, coeziunea este mai importantă ca niciodată, mai spune WOF. Degradarea mediului, încă o amenințare existențială pentru umanitate, riscă să se intersecteze cu fracturile din societate pentru a produce consecințe grave.

Una dintre moștenirile durabile ale COVID-19 ar putea fi o schimbare radicală în așteptările lumii cu privire la capitalism. Multe organizații au ales să își adapteze afacerile pentru a răspunde nevoilor societății în general. Vechile moduri de a privi afacerile s-ar putea degrada cu ușurință.

Riscurile principale în lumea post-COVID

În raportul său pe 2021, WOF spune că peisajul de afaceri se va confrunta cu o incertitudine mai mare în perioada post-COVID. În același timp, trebuie să se urmărească trei factori de risc: politic, tehnologic și societal. Și, nu în ultimul rând, că pandemia a arătat importanța colaborării în sistemul public-privat.

În timp ce multe întreprinderi au inovat și s-au adaptat circumstanțelor care se schimbă rapid, altele nu au făcut-o. Nu vor beneficia toți de recuperarea economică așteptată.

Marile companii, dar și cele mai mici, trebuie să își consolideze și să își revizuiască în permanență strategiile. Astfel vor putea atenua riscurile. În același tim pentru a-și îmbunătăți rezistența la șocurile viitoare.

Raportul propune un răspuns la  riscuri cu adevărat globale

Dincolo de provocările de sănătate publică ale crizei actuale, guvernele, agențiile internaționale și companiile s-au luptat toate în multiple dimensiuni cu răspunsul lor la acest risc global. Toate organizațiile pot învăța multe din anul trecut.

Cu toate acestea, în loc să se pregătească pentru ultima criză, aceștia ar trebui să caute să descopere lecții transferabile care s-ar putea aplica unei game de amenințări complexe, emergente. Luați în considerare ceea ce s-a realizat atunci când sectorul privat și cel public s-au reunit în timpul crizei.

”Este necesară dezvoltarea rapidă și fără precedent și distribuția de vaccinuri multiple. O reutilizare a lanțurilor de aprovizionare și a proceselor de fabricație pentru a dezvolta EIP și echipamente medicale critice.

Capacitatea de a trece la modalități noi și îndepărtate de lucru chiar și în cele mai puternic reglementate industrii.”, spune raportul WOF.

Această capacitate de a acționa cu un singur scop trebuie instituționalizată. În aceași timp, urmărirea rezilienței naționale și globale este mai mare decât orice organizație și orice risc. Este esențială o mai mare colaborare între societate,  sectoarele public și privat, comunități și ONG-uri.

Aceasta va implica dezvoltarea de programe de stimulare care să stimuleze eforturile de recuperare durabilă. Programe care să includă proiecte de infrastructură ecologică și energie curată. Va necesita parteneriate între sectoarele public și privat. Partneriate necesare pentru îmbunătățirea calității lucrătorilor pentru o economie digitală care explodează.

Și ar trebui să necesite crearea unor noi mecanisme de asigurare a riscurilor pandemice și emergente. Acestera ar putea ajuta la stabilizarea companiilor în timpul unor evenimente de criză extinse.

”Pentru a construi și a menține rezistența, este important ca afacerea să urmărească evenimentele cu impact potențial ridicat pe termen scurt și pe termen lung.

Să fim pregătiți să răspundem eficient, creativ și colaborativ.”, mai spune raportul WOF.

WOF vorbește de o alianță pentru viitor

Va trebuie să ne confruntăm cu o problemă globală și să venim cu un răspuns global. Un răspuns contralizat în care companiile să-și combine resursele pentru un bine mai mare. Suntem cu toții uniți de umanitatea noastră, este concluzia raportului WOF, de nevoia noastră de asigurare, securitate și dorința noastră de pozitivitate.

Nimeni nu poate spune cu certitudine cum se va desfășura următorul capitol din lupta împotriva COVID-19, cu atât mai puțin care va fi moștenirea sa de durată. Cu toate acestea, WOF crede că alegerile pe care le facem astăzi vor redefini fața capitalismului pentru generațiile viitoare.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Capital.ro
Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate. Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi depistați mai ușor
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
POȘTA face ANUNȚUL! PENSIILE vor fi PLĂTITE. DATA exactă
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro