Previziunea lui Elon Musk pentru următorii ani. Unde îndeamnă oamenii să investească bani

de: Ștefan R. Apostol
27 04. 2022

Litium este unul din acele minerale rare de care acum toată lumea are nevoie. La începutul acestei luni Elon Musk anunța că Tesla ar putea intra în afacerile de minerit și rafinare a litiumului. Acesta justifica decizia, vorbind de costul metalului. Litium este o componentă cheie în fabricarea bateriilor. Șeful tehnologic de la Tesla și SpaceX a răspuns la un tweet care arată prețul mediu al litiumului pe tonă în ultimele două decenii. Prețul a arătat o creștere masivă a prețurilor începând cu 2021. Potrivit Benchmark Mineral Intelligence, costul metalului a crescut cu peste 480% în ultimul an.

Elon Musk vrea să investească în litium

Cererea de metale rare esențiale utilizate în bateriile pentru vehicule electrice este mai mare ca niciodată. În același timp penuria cauzată de pandemie determină creșterea prețurilor și sporește implicarea guvernelor.

Producătorii de vehicule electrice se luptă cu penuria de materiale cheie pentru baterii de la jumătatea anului 2021. Inclusiv elementele esențiale precum litium, cobaltul, nichelul și grafitul, au cunoscut creșteri de prețuri.

Prețurile de pe piață pentru litium continuă să crească, deoarece cererea pentru vehiculele electrice depășește oferta din cauza unui blocaj de materiale și rafinării.

Deși materialul nu este „rar”, exploatarea sa minieră necesită metode de extracție costisitoare. Costurile ridică bariere la intrare pentru investitori. Mai grav este că, din cauza dimensiunii relativ mici a industriei, prețurile sunt ușor afectate de penurie și de oferta excedentară.

Se așteaptă ca vânzările de vehicule electrice să se dubleze în 2022. Cu toate astea, întreruperile lanțului de aprovizionare și creșterea costurilor materiilor prime ar putea totuși avea un impact profund asupra industriei.

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a subliniat provocarea într-un tweet, reflectând o creștere de aproape 61.000 de dolari pe tona de litium în ultimii doi ani.

„Prețul litiumului a ajuns la niveluri nebănuite. Nu există o penurie a elementului în sine.

Litium este aproape peste tot pe Pământ, dar ritmul de extracție/rafinare este lent.”, spune Elon Musk pe Twitter.

Litium, cel mai recent deficit critic cu care se confruntă industria

Într-adevăr, există depozite de litium pe tot cuprinsul Statelor Unite, potrivit U.S. Geological Survey, o divizie a Departamentului de Interne al SUA. Litium este valoros în bateriile vehiculelor electrice deoarece este atât cel mai ușor metal, cât și cel mai puțin dens element solid.

Acest lucru înseamnă că bateriile fabricate cu litium au un raport putere/greutate ridicat, ceea ce este important atunci când este vorba de transport. Tweetul de vineri nu este prima dată când Musk evocă ideea ca Tesla să extragă propriul litium.

În 2020, Tesla și-a asigurat propriile drepturi de a extrage litium în Nevada, după ce un acord de cumpărare a unei companii miniere de litium a eșuat, potrivit Forbes.

Securizarea aprovizionării

Cele mai mari zăcăminte de litium din lume se găsesc în America de Sud și în Australia. China se situa pe locul al treilea în ceea ce privește producția la nivel mondial în 2020.

China deține doar 7,9% din depozitele de litium din întreaga lume. Investițiile sale de aproape 60 de miliarde de dolari au permis țării să dezvolte un lanț de aprovizionare cu litium robust.

În plus, China deține, de asemenea, aproape 82% din rezervele de grafit la nivel mondial. Acest lucru vine în urma unor investiții de peste 60 de miliarde de dolari în industria chineză de extracție și rafinare. Totul a fost derulat pe parcursul unui deceniu.

În tot acest timp, investițiile europene și nord-americane au rămas în urmă. Legislatorii americani au făcut presiuni pentru adoptarea unei legislații care să creeze o rezervă strategică de elemente rare până în 2025.

America, în tot acest timp, anunță că dezvoltă surse interne. Peste 80% din importurile ale Statelor Unite în 2019 au provenit din China, potrivit United States Geological Survey.

Joe Biden a invocat Legea privind producția de apărare

La 31 martie, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că a invocat Legea privind producția de apărare din perioada Războiului Rece. Demersul era pentru a se asigura că litium va fi furnizat pe plan intern.

Acest lucru urmează unei serii de inițiative de creștere a producției interne de petrol și gaze și de deschidere rapidă a unor noi mine de minerale rare. Este vorba, inclusiv de o investiție de 750 de milioane de dolari pentru extinderea operațiunilor de extracție de litium existente.

În martie 2022, Departamentul de Energie al SUA a anunțat, de asemenea, o ofertă de a transforma „Centura ruginii” într-o „Centură de litium”. A investit doar 5 milioane de dolari în acest proiect.

În bugetul său federal recent publicat, Canada a anunțat planuri de a cheltui 3,2 miliarde de dolari. Astfel, Canada încearca să crească producția internă de litium și alte minerale strategice. Acest proiect face parte din oferta sa de a se alătura pieței globale de vehicule electrice.

Piețe afectate de criza de litium

Se așteaptă ca cererea de litium să crească doar pe fondul instabilității globale a prețurilor la combustibili și al impulsului pentru energie verde. Potrivit Morgan Stanley, prețurile automobilelor pot crește cu până la 25%.

Producătorii de automobile suportă costuri suplimentare, mai spun MS. Producătorii de mașini electrice se confruntă deja cu creșteri ale costurilor materiilor prime. Mulți au majorat prețurile de vânzare cu amănuntul ca răspuns.

Acum industria riscă o adoptare mai lentă și o intrare pe piață mai lentă cu prețuri mai mari pentru consumatori. Cameron Perks, analist la Benchmark Mineral intelligence, prezice că este posibil ca oferta să nu fie echilibrată față de cerere până în 2026.

Cererea globală de baterii de litium ar trebui să crească de zece ori până în 2030, potrivit analistului. Provocările actuale legate de aprovizionare își au rădăcinile în deciziile de a încetini expansiunea și noile proiecte. Totul a venit în urma unei prăbușiri a prețurilor la mijlocul anului 2020.

Piața se confrunta cu întreruperi ale aprovizionării legate de pandemii și cu presiuni inflaționiste asupra materiilor prime. Asta a dus și la creșterea prețurilor care nu reușește să acopere cererea.

Pentru a satisface în mod adecvat cererea până în 2025, se estimează că sunt necesare investiții de aproape 14 miliarde de dolari. Majoritatea vor fi în extracția și rafinarea litiumului la nivel global. Dar se mai preconizează o creștere a investițiilor cu încă 5 miliarde de dolari până în 2030.

Având în vedere că presiunea asupra prețurilor crește atât pentru producători, cât și pentru consumatori, rămâne de văzut dacă acest lucru va impulsiona inovația în domeniul vehiculelor electrice sau va încetini adoptarea tehnologiei ecologice pe piețele dezvoltate și emergente din întreaga lume.