Elon Musk a cumpărat Twitter pentru o sumă colosală. Ce schimbări vrea să facă pe platformă

Elon Musk a cumpărat Twitter pentru o sumă colosală. Ce schimbări vrea să facă pe platformă
Elon Musk cumpără Twitter pentru 44 de miliarde de dolari

Elon Musk a încheiat luni un acord pentru a cumpăra Twitter pentru 44 de miliarde de dolari în numerar. Tranzacția va transfera controlul platformei de socializare către cea mai bogată persoană din lume. Twitter a ajuns să fie populată de milioane de utilizatori, la nivel mondial.

Elon Musk cumpără Twitter pentru 44 de miliarde de dolari

Elon Musk va fi noul proprietar al Twitter. La zece zile după ce proprietarul aeronavei SpaceX și CEO al mărcii de vehicule electrice Tesla a depus la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC) o ofertă de preluare, rețeaua de socializare a anunțat un acord preliminar pentru vânzare.

„Libertatea de exprimare este fundamentul unei democrații funcționale. Twitter este piața digitală în care sunt dezbătute chestiuni vitale pentru viitorul omenirii. De asemenea, vreau să fac Twitter mai bun ca niciodată, îmbunătățind produsul cu noi caracteristici, făcând algoritmii open source pentru a crește fiabilitatea, învingând roboții de spam și autentificând toți oamenii. Twitter are un potențial extraordinar, aștept cu nerăbdare să lucrez cu compania și cu comunitatea de utilizatori pentru a-l debloca.”, scrie Elonn Musk pe contul său de Twitter.

Prețul de vânzare ar fi cel anunțat săptămâna trecută. Compania a cerut 54,20 dolari pe acțiune, „cea mai bună și ultima ofertă” pe care Elon Musk a fost dispus să o ofere. Acțiunile companiei au reacționat în creștere încă de la primele ore ale ședinței de luni la Bursa din New York. La finalul zilei s-a înregistrat o creștere cu peste 4,5%, ajungând la 51,92 dolari pe acțiune.

11 membri ai consiliului de administrație al Twitter au negociat cu miliardarul

Potrivit presei americane, cei 11 membri ai consiliului de administrație al Twitter au negociat cu Musk în primele ore ale zilei de duminică spre luni. Au făcut-o forțați de presiunea acționarilor. Intenția inițială a proprietarilor de până acum era de a respinge propunerea celui mai bogat om din lume.

La numai 24 de ore de la oferta de preluare a magnatului, conducerea Twitter a încercat să zădărnicească operațiunea cu un mecanism cunoscut sub numele de „pilula otrăvită”. Compania a emis acțiuni ale companiei cu discount pentru a dilua participarea lui Musk. Miliardarul oricum era acționar cu 9,2% din acțiuni de la începutul lunii aprilie. Prin emiterea acestui tip de acțiuni au vrut să facă achiziția mai scumpă.

Cum va strânge Elon Musk banii

Elon Musk are peste 83 de milioane de urmăritori pe Twitter. Miliardarul și-a declarat intenția de a cumpăra compania pe 14 aprilie pentru a o transforma într-o rețea socială privată. De atunci, magnatul a fost foarte explicit cu privire la schimbările pe care vrea să le introducă. De la butonul cerut pentru editarea mesajelor până la intenția sa de a face o platformă mai atractivă pentru celebrități, care preferă Instagram pentru a comunica cu fanii lor.

Wall Street a respins rapid propunerea sa, deoarece nu era clar dacă ar putea face rost de banii necesari pentru a realiza tranzacția. Dar Elon Musk a detaliat în oferta sa în fața Comisiei pentru Valori Mobiliare și Bursă de unde va face rost de bani.

Datorită băncii de investiții Morgan Stanley și a unui grup de alți creditori va putea strânge 13.000 de milioane de dolari, la care va adăuga alte 12.500 în împrumuturi contra acțiunilor sale la Tesla. Restul, 21.000 de milioane, va proveni din averea sa personală.

Fostul director executiv al Twitter, Jack Dorsey, a intervenit în legătură cu această tranzacție luni târziu. Acesta, printr-o serie de tweet-uri, le-a mulțumit atât lui Elon Musk, cât și actualului director executiv al Twitter, Parag Agrawal:

„Cei doi au scos compania dintr-o situație imposibilă. Twitter, ca și companie, a fost întotdeauna singura mea problemă și cel mai mare regret.

A fost deținută de Wall Street și de modelul publicitar. A o lua înapoi de la Wall Street este primul pas corect”, a declarat Jack Dorsey, conform Reuters.

Musk a asigurat o finanțare de 25,5 miliarde de dolari

Mișcarea lui Musk continuă o tradiție a miliardarilor de a cumpăra controlul asupra unor platforme media influente, inclusiv achiziționarea în 2013 a Washington Post de către Jeff Bezos. Twitter a declarat că Musk a asigurat o finanțare de 25,5 miliarde de dolari sub formă de datorii și împrumuturi în marjă și oferă un angajament de capital de 21 de miliarde de dolari.

Musk are o avere de 268 de miliarde de dolari, potrivit Forbes. Miliardarul a declarat că nu este preocupat în primul rând de aspectele economice ale Twitter. Nu este clar cât timp va dedica Twitter sau ce va face.