02 sept. 2021 | 19:28

ANRE, anunţ crunt pentru români. La ce preţ vor ajunge gazele. Este abia începutul unui val de scumpiri

News
ANRE, anunţ crunt pentru români. La ce preţ vor ajunge gazele. Este abia începutul unui val de scumpiri
ANRE, anunţ crunt pentru români.

ANRE- Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – a făcut un anunț crunt pentru români. Vicepreședintele ANRE a spus ce se va întâmpla cu prețul gazelor în această iarnă.

ANRE, anunţ crunt pentru români. La ce preţ vor ajunge gazele

În contextul în care asistăm la tot mai multe cazuri de români care primesc facturi uriașe la energia electrică, iată că și gazele înregistrează scumpri, iar vicepreședintele ANRE spune că acesta este abia începutul.

Tot vicepreședintele ANRE a mai spus că aceste scumpiri sunt justificate și că iarna aceasta facturile de gaze se vor dubla. Însă unii experți în energie sunt de părere că aceste scumpiri vin pe fondul unor manipulări și speculații.

”Eu mă aștept ca în viitor, de la 1 ianuarie 2022, să vedem într-adevăr și în prețurile finale de la consumatorii casnici evoluția prețurilor din angro la energie electrică și gaze naturale.

Mă aștept la prețurile de serviciu universal, aplicate de la 1 iulie 2022, la încă o creștere de cel puțin 5% în valoarea facturii în prețul final al facturii, iar la gaze naturale.

Ofertele actuale din piață ar putea conduce chiar la dublarea prețului final la gazele naturale pentru iarna aceasta”, a precizat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege.

El a fost întrebat apoi ce a făcut ANRE pentru populație mai concret, dacă vom avea scumpiri de 100% la gaze, iar vicepreședintele ANRE a răspuns:

”Păi ANRE cum poate influența prețul angro din Europa? Dacă spuneți că ANRE e de vină pentru evoluția prețului de energie electrică sau gaze naturale, care este exact identic în Europa cum e în România, îmi dați și argumente, atunci eu îmi dau și demisia de la ANRE și plec”.

Ministrul Energiei, despre piața energiei electrice din România, în comparație cu alte state europene

Ministrul Energiei a vorbit despre piața energiei electrice din România, comparativ cu alte țări europene. Virgil Popescu a spus că „România ar beneficia de o infuzie, de import de energie electrică din Germania, din țările nordice, mai ieftină, dar avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria și Ungaria”.

”Vestea bună este că prețul pe piața europeană s-a cam stabilizat. Am în față prețurile medii. Tot ce s-a discutat că prețurile au crescut, n-au crescut în piața contractelor la termen care au fost încheiate anul trecut pentru anul acesta, ci în Piața Spot.

Anul trecut Piața Spot a fost foarte jos, la 40 de euro media pe megawatt, pentru că era pandemie. În urmă cu doi ani, a fost 50 și un pic de euro. Acum, la 30 august, Piața Spot este 70 de euro/megawatt în România.

Vă pot da și alte exemple de piață Spot. În Austria este 64 de euro, în Belgia – 62 de euro, Bulgaria – 58 de euro, Elveția – 66 de euro, Portugalia – 69 de euro, România – 70 de euro, Serbia – 70 de euro, Slovenia – 70 de euro.

Cel mai scump este în Italia – 77 de euro/megawatt.

România ar beneficia de o infuzie, de import de energie electrică din Germania, din țările nordice, mai ieftină, dar avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria și Ungaria.

Acolo nu este capacitate mare de import și de export, pentru că o linie de 30 de kilometri nu a fost făcută la timp. Nici de austrieci, nici de unguri. Și atunci nu ai de unde să iei. Piața ungară este identică cu piața românească.

Dacă vorbim de Piața Spot de azi, România este la 111 euro, Portugalia la 130 de euro, Ungaria la 113 euro, Spania la 130 de euro, Germania la 110 euro”, a spus Ministrul Energiei la Digi 24.