Piața imobiliară o să treacă prin schimbări uriașe dacă nu o să fie găsite soluții cât se poate de repede. Prețul materialelor de construcții a crescut în toată lumea, așa că dezvoltatorii au vrut să aibă parte de un câștig imediat și au cerut sume mai mari pentru locuințe.
Totuși, în timp ce prețul locuințelor a crescut, același lucru s-a întâmplat și în cazul materialelor, așa că piața imobiliară se luptă cu incertitudinea. Mircea Coșea, profesor de economie, a explicat ce o să se întâmple în momentul în care vânzările o să meargă din ce în ce mai greu.
„În țară, investițiile care se fac la nivel de individ sau de colectivitate sunt din ce în ce mai mici.
Dacă lucrurile vor merge greu, nu se va muri de foame, să nu ne temem de asta, se va deteriora calitatea vieții, ceea ce va determina ca investiția pe care o faci să fie din ce în ce mai mică.
De vândut e un moment bun și în viitor va fi și mai bun pentru cei care vor avea astfel de posibilități.”, a transmis Mircea Coșea pentru DC News.
De asemenea, profesorul de economie a susținut că proprietățile o să ajungă, de acum încolo, la societăți comerciale și bănci dacă nu o să existe schimbări atunci când vine vorba despre prețurile la care au ajuns locuințele în ultima perioadă.
„Concentrarea proprietății se va face, ceea ce înseamnă că va ajunge la cât mai puțini și-n cantități cât mai mari, nu neapărat la indivizi, ci la societăți comerciale, bănci, fonduri de investiții.” a adăugat profesorul.
Mircea Coșea susține că, deși mulți români preferă în momentul de față să își cumpere propria locuință, bucurându-se de siguranță în acest fel, în viitor s-ar putea ca din ce în ce mai mulți oameni să opteze pentru a sta în chirie.
Astfel, piața imobiliară o să fie controlată de bănci, societăți private și fonduri de investiții.
„Noi suntem o țară care, din cauza ideii comuniste, am devenit toți proprietari pe apartamente, asta a însemnat o auto-finanțare a construcțiilor în România, noi, tot ce vedeți construcții ceaușiste sunt făcute din banii noștri.
Lucrul ăsta nu va mai fi atât de evident în viitor, se va merge pe calea închirierii, iar proprietarii acestor imobile nu vor mai fi persoanele private, ci băncile sau societățile, fondurile de investiții.”, a mai zis el.