Din ce în ce mai multe nereguli sunt regăsite în ofertele unor furnizori de energie electrică și gaze naturale. Un astfel de caz a fost descoperit de inspectorii CJPC Timiș. Aici una era oferta fără TVA și altele erau costurile, în realitate. Inspectorii i-au avertizat pe potențialii clienți ai respectivului furnizor să nu semneze contractele, dacă sunt observate aceste nereguli.
Liberalizarea pieței a generat mai multe confuzii, mai ales în ceea ce privește clienții finali. Lipsa de informare corectă asupra noilor prețuri, cu și fără TVA, au generat inclusiv nereguli. ANRE anunța că în aceste cazuri, dacă sunt descoperite nereguli, respectivii funrizori sunt pasibili de amenzi, conform noilor norme implementetate de instituție. Cu toate astea, de la zi la zi, apar astfel de situații, în care ofertele fără TVA spun un preț, iar finalul este cu totul altul.
Un caz de acest gen a fost descoperit de inspectorii ANPC în județul Timiș. ANPC spune că s-au descoperit nereguli la ofertele de preț ale unui furnizor local de energie electrică și gaze naturale. După o amănunțită investigare a ofertei respectivului furnizor, s-a constatat că, în realitate, prețul final pentru energia electrică funrizată era de trei ori mai mare decât cel regăsit în oferta inițială publicată pe site.
În urma mai multor sesizări făcute de clienți, sau potențiali clienți, inspectorii CJPC Timiș au decis să verifice informațiile din oferta unui furnizor de gaze și energie electrică local. În urma investigării ofertei publicate pe site-ul furnizorului, inspectorii CJPC au constatat că oferta publicată nu a putut fi probată de furnizor, precum și modul în care a decis să prezinte oferta pentru gaze și energie electrică către potențialii clienți.
Inpsectorii CJPC Timiș au mai declarat că oferta inițială în luna februarie era de 239,95 lei/MWh la oferta de energie electrică, la această sumă nefiind aplicate accizele și nici TVA-ul. La un calcul matematic, adăugând procentul de accize și TVA-ul aferent, în realitate costul era de 634,03 lei/MWh, această valoare ridicând prețul final mai mult față de cel afișat în oferta inițială.
Același lucru a fost descoperit și la oferta pentru gaze naturale. Valoarea anunțată de funrizor, fără accize și TVA, era de 63 lei/MWh. După ce s-au calculat accizele și valoarea adăugată, s-a ajuns la suma de 123,88 lei/MWh, valoarea fiind aroape dublă față de oferta anunțată de furnizor. Concluzia inpsectorilor CJPC Timiș a fost că, odată semnat contractul de către client, acesta din urmă va plăti dublu sau chiar triplu.
„În urma unei reclamații primite la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș, referitoare la practici comerciale incorecte folosite în activitate de către un operator economic din domeniul furnizării de energie electrică și gaz, o echipă de control a realizat verificări în teren.
Concluziile comisarilor CJPC Timiș au fost că operatorul economic în cauză afișa, pe site-ul propriu, sintagma ”BENEFICIAZĂ DE CEL MAI BUN PREȚ LA GAZ„ care nu a putut fi probată de reprezentanții companiei, comparatorul de oferte demonstrând chiar contrariul, precum și modul în care a fost prezentată oferta consumatorilor la energie electrică și gaz.”, se spune în comunicatul ANPC.
În același context, comisarul șef ANPC, Sorin Susanu, a atras atenția asupra acestei situații, declarând:
„Păgubiții să nu accepte semnarea niciunui act adițional care să modifice prețul inițial. Clauzele inițiale trebuie respectate, noi, prin decizie vom obliga agentul economic să respecte clauzele inițiale.
Păgubiții pot să ceară respectarea tarifului inițial, aceasta a fost clauza contractuala semnată. Compania a premeditat această situație pentru a atrage clienți.
Consumatorii să citească cu atenție contractele înainte de semnare, să ceară un draft al contractului înainte să îl semneze, dacă nu înțeleg clauzele să le discute cu un specialist.”