30 aug. 2021 | 11:28

Cea mai mare factură la curent electric din România. Ce a pățit o familie din Alba

Social
Cea mai mare factură la curent electric din România. Ce a pățit o familie din Alba
Facturile tot mai mari ca efect al liberalizării pieței de energie electrică

Piața energiei electrice din România a fost pe deplin liberalizată de la începutul acestui an. Prin urmare, prețurile de furnizare către clienții casnici nu mai sunt stabilite de ANRE. Furnizorii își vor stabili prețurile de serviciu universal în funcție de costurile de achiziție a energiei. Dar asta nu justifică cu nimic prețul cerut pe factură unei familii din județul Alba pentru energia electrică. Suma regăsită pe factură este una exorbitantă.

Facturile tot mai mari ca efect al liberalizării pieței de energie electrică

Odată cu demersul de liberalizare, spun cei de la ANRE, electricitatea va fi mai ieftină pe piața liberă decât pe piața serviciului universal. Pentru a putea beneficia de prețuri mici consumatorii ar trebui să încheie noi contracte pe piața liberă, declara Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE pentru AGERPRES.

În urma analizei ofertelor competitive puse la dispoziția clienților casnici de către furnizori, ANRE a concluzionat că factura lunară plătită de gospodării poate fi mai mică, în medie, cu 6,7 lei  comparativ cu piața universală.

Termenul limită pentru consumatorii casnici de a încheia noi contracte de furnizare a energiei pe piața concurențială era prelungit până la 31 martie, anu curent.

Cu toate astea, realitatea este cu totul alta, iar factura la energia electrică a crescut în ultimele luni considerabil.

O familie din județul Alba obligată să plătească 27.000 de lei

Deși anunțul a fost menit să liniștească consumatorul direct, asta nu justifică cu nimic prețul cerut unei familii din județul Alba la factura pentru energia electrică. Suma regăsită pe factură este una exorbitantă.

O familie de români, care locuiesc în orașul Alba Iulia, au avut parte de un șoc atunci când au primit prin poștă factura la energia electrică. (vezi galeria)

Conform publicației locale „Ziarul Unirea.”, familia ar trebui să plătească consumul  de energie electrică pe ultimii 120 de ani. Publicația a postat factura primită de familia din Alba Iulia, suma fiind de aproximativ 27.000 de lei.

Cuplul, după ce și-a verificat online cât are de plătit la energia electrică, a constatat că suma calculată era de 27 808,13 lei, suma fiind pentru ultimii 120 de ani.

„Împreună. De peste 120 de ani…Și facturile cred ca tot de-atunci se adună. Care este reacția social acceptată când primești o factură de 27 808,13 lei, sâmbătă după-masa?”, a fost mesajul acestora pe rețelele de socializare, conform publicației locale amintite.

Un alt caz, la fel de șocant, s-a întâmplat tot în județul Alba, unde o femeie ar fi primit o factură de aproape 200 de milioane de lei, perioada de facturare fiind între 11 mai și 10 iunie anul curent. Conform facturii femeia ar fi consumat, nici mai mult, nici mai puțin, decât 299.173 KWh, exact cât ar consuma un agent economic mare.

Furnizorul de energie electrică din județ nu a dat nicio explicație pe marginea acestor erori, nici până astăzi, mai relatează publicația amintită.

Parteneri
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
Redactia.ro
Cât i-a costat un sejur de două săptămâni în Japonia pe doi români. „Am adunat tot ce am cheltuit și vă las totalul”
Click.ro
Noua IUBITĂ a lui CRBL arată aproape TOT pe PLAJĂ! Olga are 23 de ani și e SUPERBĂ
Vocea.biz
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune coregrafiată minuțios”
Digi24
Mihaela Rădulescu, senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Wow, ce corp!! FOTO
Unica.ro
Bugetari plătiți regește. Cifrele sunt amețitoare
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Alex Dobrescu vrea să fie soțul Cristinei Cioran, chiar dacă are ordin de protecție și nu se poate apropia de ea | VIDEO
Spynews
Mașinile care au interzis. Nu vor mai putea circula. Intră în vigoare de mâine, 13 Iulie
Capital.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz. El are 54 de ani, ea are 29, dar par îndrăgostiți lulea. Cum au fost surprinși
Avantaje
SIMONA BUCURA OPRESCU, anunț despre PENSII! Cum trebuie citită DECIZIA de RECALCULARE
Mediaflux
Răsturnare de situație în cazul Sabinei, românca dată dispărută. Unde a fost găsită tânăra despre care se presupunea că a fost racolată de infractori de pe Tinder
Spynews.ro
Testul IQ al zilei. Corectează 2 + 0 = 18, în doar câteva secunde
Realitatea.net
VIDEO | Imagini interzise minorilor surprinse în parc, în toiul zilei! Doi tineri s-au lăsat cuprinși de pasiune, de față cu toți
Antena 1
Anamaria Prodan, cea mai FIERBINTE apariție a verii. Sânii jucăuși NU au vrut să stea cuminţi deloc
Impact.ro