Cea mai mare factură la curent electric din România. Ce a pățit o familie din Alba

Cea mai mare factură la curent electric din România. Ce a pățit o familie din Alba
Facturile tot mai mari ca efect al liberalizării pieței de energie electrică

Piața energiei electrice din România a fost pe deplin liberalizată de la începutul acestui an. Prin urmare, prețurile de furnizare către clienții casnici nu mai sunt stabilite de ANRE. Furnizorii își vor stabili prețurile de serviciu universal în funcție de costurile de achiziție a energiei. Dar asta nu justifică cu nimic prețul cerut pe factură unei familii din județul Alba pentru energia electrică. Suma regăsită pe factură este una exorbitantă.

Facturile tot mai mari ca efect al liberalizării pieței de energie electrică

Odată cu demersul de liberalizare, spun cei de la ANRE, electricitatea va fi mai ieftină pe piața liberă decât pe piața serviciului universal. Pentru a putea beneficia de prețuri mici consumatorii ar trebui să încheie noi contracte pe piața liberă, declara Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE pentru AGERPRES.

În urma analizei ofertelor competitive puse la dispoziția clienților casnici de către furnizori, ANRE a concluzionat că factura lunară plătită de gospodării poate fi mai mică, în medie, cu 6,7 lei  comparativ cu piața universală.

Termenul limită pentru consumatorii casnici de a încheia noi contracte de furnizare a energiei pe piața concurențială era prelungit până la 31 martie, anu curent.

Cu toate astea, realitatea este cu totul alta, iar factura la energia electrică a crescut în ultimele luni considerabil.

O familie din județul Alba obligată să plătească 27.000 de lei

Deși anunțul a fost menit să liniștească consumatorul direct, asta nu justifică cu nimic prețul cerut unei familii din județul Alba la factura pentru energia electrică. Suma regăsită pe factură este una exorbitantă.

O familie de români, care locuiesc în orașul Alba Iulia, au avut parte de un șoc atunci când au primit prin poștă factura la energia electrică. (vezi galeria)

Conform publicației locale „Ziarul Unirea.”, familia ar trebui să plătească consumul  de energie electrică pe ultimii 120 de ani. Publicația a postat factura primită de familia din Alba Iulia, suma fiind de aproximativ 27.000 de lei.

Cuplul, după ce și-a verificat online cât are de plătit la energia electrică, a constatat că suma calculată era de 27 808,13 lei, suma fiind pentru ultimii 120 de ani.

„Împreună. De peste 120 de ani…Și facturile cred ca tot de-atunci se adună. Care este reacția social acceptată când primești o factură de 27 808,13 lei, sâmbătă după-masa?”, a fost mesajul acestora pe rețelele de socializare, conform publicației locale amintite.

Un alt caz, la fel de șocant, s-a întâmplat tot în județul Alba, unde o femeie ar fi primit o factură de aproape 200 de milioane de lei, perioada de facturare fiind între 11 mai și 10 iunie anul curent. Conform facturii femeia ar fi consumat, nici mai mult, nici mai puțin, decât 299.173 KWh, exact cât ar consuma un agent economic mare.

Furnizorul de energie electrică din județ nu a dat nicio explicație pe marginea acestor erori, nici până astăzi, mai relatează publicația amintită.

Urmăriți Playtech.ro și pe