Președintele întoarce la Parlament o lege care îi vizează pe toți elevii din România

Președintele întoarce la Parlament o lege care îi vizează pe toți elevii din România

Președintele nu a promulgat actul normativ care modifică Legea Educației Naționale și le-a cerut parlamentarilor să reexamineze proiectul.

Parlamentul a votat, recent, o modificare a Legii Educației Naționale prin care se introduce catalogul şcolar online. E vorba de un site unde ar urma să figureze toate notele și absențele elevilor.

Klaus Iohannis susține însă, între altele, că forma adoptată de Parlament nu respectă legea privind confidențialitatea datelor cu caracter personal.

„Textul normativ nu prevede modalitatea de punere în aplicare a acestor noi dispoziţii şi nici nu creează posibilitatea pentru legiuitorul secundar, respectiv autorităţile publice centrale sau locale, să stabilească reguli precise referitoare la înfiinţarea şi gestionarea catalogului şcolar online, care să asigure implementarea unitară, de către toate unităţile de învăţământ preuniversitar”.

Președintele atrage atenția și că Parlamentul nu a identificat de unde ia bani pentru înființarea catalogului școlar online.

” (…) plasarea acestei noi reglementări în conținutul actului normativ este realizată prin completarea art. 70 din Legea nr. 1/2011 referitor la organizarea și funcționarea bibliotecilor școlare și centrelor de documentare și informare, articol prevăzut în cadrul capitolului privind Curriculumul învățământului preuniversitar. Considerăm că aceste reglementări de completare a art. 70 din Legea nr. 1/2011 nu respectă exigențele de tehnică legislativă prevăzute la art. 61 alin. (2) al Legii nr. 24/2000 potrivit cărora prevederile modificate sau care completează actul normativ trebuie să se integreze armonios în actul supus modificării ori completării, asigurându-se unitatea de stil și de terminologie, precum și succesiunea normală a articolelor. Așadar, întrucât notele elevilor exprimă, potrivit art. 71 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, rezultatele evaluării școlare, considerăm că ar fi oportun ca dispozițiile privind înființarea Catalogului școlar on-line să vizeze, mai degrabă, completarea normelor din Legea nr. 1/2011 referitoare la evaluarea rezultatelor învățării.”

Ce prevede legea catalogului online

Proiectul legislativ privind înființarea catalogului online a fost inițiat de mai mulți senatori și deputați. Printre ei se numără și actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. Inițiatorii vor ca părinții să aibă mereu acces la notele și absențele copiilor lor.

Pe platforma online ar fi urmat să fie înregistrate toate notele şi absenţele care se regăsesc în cataloagele şcolare din toată țara.