Greta Thunberg ar putea lua premiul Nobel: care sunt șansele adolescentei

Greta Thunberg ar putea lua premiul Nobel: care sunt șansele adolescentei

În ultimele săptămâni, numele lui Greta Thunberg a fost vehiculat în foarte multe cercuri. Conform speculațiilor, ar putea luat și premiul Nobel în 2019.

Premiile Nobel se acordă în mai multe domenii de activitate într-o singură săptămână. În 2019, evenimentul este programat pentru săptămâna viitoare. După o pauza de un an, se va acorda și distincția pentru literatură, amânată anul trecut din cauza unui scandal de agresiune sexuală ce a cuprins Academia Suedeză.

Săptămâna premiilor Nobel începe luni, dar deja se strâng bani la pariuri pentru favoriți. La capitolul literatură, speculanți sunt de părere că premiul va ajunge în mâna poetei de origine canadiană Anne Carson. Dacă zvonurile se confirmă, sunt șanse mari ca premiul Nobel pentru pace, poate cea mai cunoscută distincție din orice domeniu la nivel internațional, va intra în posesia tinerei suedeze Greta Thunberg, conform Agerpres.

Iubitorii de literatură au parte de o veste bună în cazul decernării de săptămâna viitoare. Anunţurile din acest an, prin care vor fi comunicate numele laureaţilor premiilor Nobel, vor reprezenta un dublu motiv de bucurie pentru iubitorii literaturii. Atât laureatul din 2018, cât şi cel din 2019 vor fi anunţaţi pe 10 octombrie de Academia Suedeză, instituţia care selectează şi atribuie acest trofeu de prestigiu.

După scandalul din 2018, Academia a trecut prin tranformări puternice. Academia Suedeză a decis să amâne atribuirea premiului Nobel pentru literatură pe 2018, după ce un scandal provocat de acuzaţii de agresiune sexuală şi încălcări prezumtive ale regulamentului său ce reglementează conflictul de interese au provocat disensiuni majore în cadrul instituţiei. Primii trei favoriţi ai site-ului de pariuri online Unibet la premiul Nobel pentru literatură din acest an sunt femei. Este vorba de poeta şi eseista canadiană Anne Carson, scriitoarea franceză Maryse Conde (născută în Guadelupa) şi scriitoarea chineză Can Xue.

Săptămâna premiilor Nobel debutează luni, odată cu anunţul prin care este comunicat laureatul premiului pentru medicină, urmat de anunţarea premiilor pentru fizică (8 octombrie), chimie (9 octombrie), literatură (10 octombrie), pace (11 octombrie) şi economie (14 octombrie), notează Agerpres.

Dacă va pleca acasă cu premiul Nobel, Greta Thunberg va deveni cea mai tânără recipientă a premiului din toate timpurile.

Urmăriți Playtech.ro și pe