Alertă meteo ANM. Vin ploile în jumătate din România. Care sunt zonele afectate

Alertă meteo ANM. Vin ploile în jumătate din România. Care sunt zonele afectate

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis trei avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi valabile pentru mai multe județe din țară. Sunt anunțate ploi torențiale în jumătate din țara noastră. Care vor fi zonele afectate, vedeți un pic mai jos.

Alerte meteo ANM. Plouă în jumătate din România. Ce sunt vor fi afectate

Administrația Națională de Meteorologie a emis trei atenționări de vremea rea, valabile pentru aproape jumătate de țară. Astfel, potrivit meteorologilor, Codul Galben de ploi va activa în intervalul 18 august, ora 12:00-18 august, ora 18:00.

În acest timp, se va înregistra instabilitate atmosferică temporar accentuată. De asemenea, în intervalul menționat de către meteorologii ANM, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Alertă meteo ANM. Vin ploile în jumătate din România. Care sunt zonele afectate
Alertă meteo ANM. Vin ploile în jumătate din România. Care sunt zonele afectate

Ce valabilitate are Codul Portocaliu de ploi

Aceasta se va manifesta prin ploi ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, precum și căderi de grindină. Astfel, potrivit prognozei ANM, cantitățile de apă vor depăși 25 de litri pe metrul pătrat și izolat 30-40  de litri pe metrul pătrat.

Codul Portocaliu lansat de către meteorologii ANM are interval de valabilitate între 18 august, ora 18:00 și 19 august, ora 13:00. În acest timp, fenomenele vizate vor fi instabilitate atmosferică accentuată, precum și cantități de apă însemnate.

În ce zone din țară aduce ploi Codul Galben

Astfel, în intervalul menționat de ANM, în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Olteniei, vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30-40 de litri pe metrul pătrat și, pe arii restrânse, acestea se vor situa între 50-70 de litri pe metrul pătrat.

Cea din urmă avertizare, de Cod Galben, are o valabilitate între 18 august, ora 18:00-19 august, ora 13:00, iar ca fenomen vizat este instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Ce cantități de apă sunt așteptate să cadă

Astfel, în perioada cât activează codul galben de ploi, local în Oltenia, Transilvania și vestul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi de grindină.

Cantitățile de apă căzute vor depăși 20-25 de litri pe metrul pătrat și izolat 40-50 de litri pe metrul pătrat. Astfel, potrivit meteorologilor, manifestări de instabilitate atmosferică se vor înregistra în majoritatea regiunilor din țară, până joi seara.

Urmăriți Playtech.ro și pe