Prăjitură cu foi de miere umplute cu caramel și nuci coapte. Se mai numește prăjitura Marlenka și este potrivită pentru ocazii festive, sărbători dar și pentru un weekend cu familia sau prietenii. Pentru că în perioada Sărbătorilor suntem foarte aglomerați, această prăjitură este perfectă pentru a fi pregătită din timp. Nu este perisabilă, se poate păstra pentru mai multe zile, acoperită, la temperatura camerei. Ba dimpotrivă, prăjitura devine moale în timp, foile de miere se frăgezesc de la straturile de cremă cu caramel și unt.
De reținut: după montare, prăjitura se servește după 2-3 zile, este nevoie ca foile să se frăgezească.
Pentru început va trebui să facem foile cu miere de albine și să caramelizăm laptele condensat. Veți avea nevoie de un cântar de bucătărie pentru că este necesar să cântăriți ingredientele și ulterior, aluatul pentru fiecare foaie. Din cantitățile de mai jos se obțin două foi mari de aluat, urmând ca fiecare foaie să fie împărțită in două pârți ( patru foi pentru montaj) de dimensiunile tăvii de cuptor standard, adică 33X 42 centimetri.
Dacă nu aveți două tăvi, foile se coc în două tranșe, pe hârtie de copt în tavă sau pe fundul tăvii. Important este ca foaia să fie împărțită în două, înainte de coacere, pentru că, după ce va fi coaptă se va sparge la tăiere. De asemenea, tot înainte de coacere, se pot decupa marginile neregulate ale foii. Deși pare o rețetă elaborată, dacă veți citi cu atenție toți pașii de preparare descriși mai jos, veți observa că este destul ușor de făcut Prăjitura Marlenka.
Pentru prăjitură se folosesc două conserve de lapte condensat pentru prăjituri. Laptele condensat se găsește la conserve de 397 grame, în majoritatea hipermarket-urilor. Pentru a se carameliza, laptele condensat se fierbe în apă, cu conserva închisă, timp de 2-3 ore. Atenție, la fierbere, conserva
trebuie să fie acoperită de apă în permanență, pentru că există riscul să explodeze.
Citește și: Prăjituri delicioase de post. 3 idei de rețete, explicate pas cu pas
1. Într-o crăticioară se topesc mierea, untul și zahărul. Se lasă la încălzit până se topește zahărul apoi se ia de pe foc.
2. Mixul de miere și unt se lasă la răcorit într-un bol încăpător peste care se adaugă făina și bicarbonatul. Se amestecă bine până se formează un aluat moale, un pic lipicios.
3. Aluatul se dă la frigider pentru 10 minute
4. Se înfăinează blatul de lucru, se cântărește aluatul, se împarte în două și se întinde fiecare foaie de dimensiunile tăvii de copt.
5. Se transferă fiecare foaie în tavă, pe hârtie de copt, se taie în două și se decupează marginile neregulate.
6. Se înțeapă foile cu furculița și se coc la 200 de grade, timp de 5 minute.
1. Conservele de lapte condensat ( conserva închisă) se fierb timp de 3 ore, într-o oală cu apă, la foc mic. În timpul fierberii, se completează cu apă,
pe măsură ce se evaporă, astfel conservele trebuie să fie acoperite cu apă pe tot timpul fierberii.
2. Conservele se lasă la răcit, apoi, cu lingura, caramelul se toarnă într-un bol metalic sau de sticlă.
3. Peste caramel se adaugă mierea, cele 4 ouă și un praf de sare.
5. Se pune bolul cu caramel și ouă, peste o oală cu apă care fierbe la foc mic, și se amestecă bine cu un tel. Atenție, bolul să nu atingă apa care fierbe, bain marie este un proces de încălzire la aburi. Altfel, ouăle se coagulează.
6. Se lasă la răcit compoziția de caramel până ajunge la temperatura camerei. Caramelul și untul trebuie să aibă aceeași temperatură pentru a nu se tăia crema.
7. Într-un bol se mixează untul, apoi se încorporează crema caramel. Se continuă mixarea până se formează o cremă fină, un pic moale.
1. Se cântărește crema caramel și se împarte la 4. Se lasă castronul pe cântar pe măsură ce acoperim fiecare foaie cu cremă caramel.
2. Nucile se mărunțesc grosier, apoi se trag puțin în tigaie la foc iute.
3. Se topește ciocolata la microunde.
4. Se presară nucile peste ultimul strat de cremă, ciocolata topită se întinde în fir cu ajutorul unei linguri.
5. Se dă prăjitura la frigider pentru 4 ore, pentru a se lega crema caramel.
6. După ce s-a legat crema, prăjitura se lasă la temperatura camerei, acoperită ( cu hârtie de copt) pentru minim 2-3 zile.
7. Prăjitura este mai bună pe zi ce trece.
Să vă fie de folos!