23 feb. 2023 | 12:56

Prăjitura care făcea furori, pe vremea lui Ceaușescu. Iată cât de rapid se prepară și ce ingrediente se folosesc

Diverse
Prăjitura care făcea furori, pe vremea lui Ceaușescu. Iată cât de rapid se prepară și ce ingrediente se folosesc
Prăjitura care făcea furori pe vremea lui Ceaușescu. Playtech Știri îți explică cum poți să o prepari rapid chiar astăzi.

În România comunistă, puține erau deserturile pe care gospodinele își permiteau să le prepare. În magazine, dulciurile erau un adevărat lux, iar prețurile nu erau tocmai ieftine. Știi care era prăjitura care făcea furori, pe vremea lui Ceaușescu? O poți găti rapid, nu ai nevoie de foarte multe ingrediente. Playtech Știri îți explică despre ce desert este vorba!

Prăjitura care făcea furori pe vremea lui Ceaușescu

Dincolo de aspectele ce i-au făcut pe români să deteste regimul comunist, deserturile adăugau întotdeauna un strop de culoare pe planșa gri a realității vieții de zi cu zi. Nu erau multe preparate dulci pe care cetățenii puteau să le savureze. În magazine, aproape că nu se găseau deloc. Cofetăriile de astăzi sunt un lux, în comparație cu vremurile trecute.

Rareori, gospodinele reușeau să cumpere de la magazin un desert. Printre cele mai comune „dulciuri” erau biscuiţii-sandviş cu cremă. Nu erau deloc gustoși, copiii mâncau doar crema, iar biscuiții îi aruncau la gunoi din cauză că erau prea tari. Din când în când, pentru a-și bucura familiile, româncele preparau câte o prăjitură simplă.

În România comunistă, o prăjitură celebră făcea adevărate furori. Este vorba despre prăjitura Bărăgan. Nu este deloc dificil să o prepari și, cel mai probabil, ai deja toate ingredientele de care ai nevoie în bucătărie. Dacă ești nostalgic, o poți găti chiar astăzi! Ai grijă la aspectul său estetic.

Prăjitura Bărăgan se prepară cu gem sau marmeladă. Este recomandat să folosești un gem închis la culoare, pentru ca desertul să aibă un aspect plăcut. Dacă gemul este de culoare deschisă, adaugă cacao în compoziția pentru foi.

Rețetă tradițională ușoară a prăjiturii Bărăgan

Ingrediente:

  • 300 grame făină;
  • 150 grame margarină;
  • 500 grame zahăr;
  • 1 lămâie;
  • 1 linguriţă bicarbonat;
  • 4 ouă;
  • 10 linguri lapte;
  • 10 linguri griș;
  • 2 plicuri zahăr vanilat;
  • 500 grame gem/marmeladă;
  • 1 linguriţă scorţişoară;
  • 150 grame nucă tăiată;
  • 150 gr rahat.

Mod de preparare:

  1. Se pune făina într-un bol de bucătărie.
  2. Se spală, se rade coaja de lămâie și se adaugă deasupra făinii.
  3. Se adaugă bicarbonatul de sodiu în amestec.
  4. Se freacă bine ingredientele cu margarină.
  5. Se adaugă 150 de grame de zahăr, 1 gălbenuș de ou și puțin lapte, se frământă bine toate ingredientele și se dă compoziția la rece.
  6. Se freacă trei gălbenușuri cu 300 de grame de zahăr, până la obținerea unui amestec cremos.
  7. Se adaugă deasupra amestecului 10 linguri de lapte, nuca tăiată, rahatul, scorțișoara și gemul sau marmelada.
  8. Se amestecă foarte bine toate ingredientele, până la omogenizare.
  9. Se bat cele patru albușuri spumă și se adaugă în amestec.
  10. Se tapetează o tavă potrivită cu hârtie de copt, se întinde o parte din amestec pentru a obține o foaie, se înțeapă foaia cu furculița și se adaugă crema.
  11. Se formează a doua foaie deasupra cremei, după care se dă prăjitura la cuptorul preîncins la 180 de grade.
  12. Se înțeapă cu furculița și a doua foaie, înainte de a fi introdusă în cuptor.

Citește și: Mai știți prăjitura „Casnica” de pe vremea lui Ceaușescu? Cum se prepară gustarea cu gem și bulion

Prăjitura Bărăgan se scoate din cuptor, după ce a început să rumenească bine. Se lasă la răcit, se taie în porții potrivite, după preferințe și se consumă pudrată cu zahăr vanilat. Toată lumea se va ridica mulțumită de la masă!

Parteneri
EXCLUSIV Cum să faci zeama de la piftie să iasă limpede. Trucul la care apelează câștun igător Chefi la cuțite
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Cumetrie politică la PNL. Cum a ajutat-o liderul filialei Sector 4, Ionuț Stroe, pe fina sa să obțină o funcție publică
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Se lansează două noi posturi de televiziune. Ce fac frații Micula, de fapt
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Secretul pe care Ion Iliescu îl va lua în mormânt. Procurorul care a lucrat la dosarul Revoluţiei Române aruncă bomba
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Românii vor fi CONTROLAȚI la GRANIȚA cu BULGARIA! Se ÎNTÂMPLĂ de la 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro