Mai știți prăjitura “Casnica” de pe vremea lui Ceaușescu? Cum se prepară gustarea cu gem și bulion

Mai știți prăjitura “Casnica” de pe vremea lui Ceaușescu? Cum se prepară gustarea cu gem și bulion

În perioada de dinainte de 1989, când nu prea existau atât de multe opțiuni culinare, românii încercau să facă diferite dulciuri, prăjituri, cu ceea ce aveau prin casă, sau găseau în celebrele alimentare comuniste.

Mai știți prăjitura “Casnica” de pe vremea lui Ceaușescu

Marea majoritate a populației României și-aduce aminte de perioada comunistă când era fost penurie de alimente, iar cele de bază ni se dădeau cu raţia și mamele gospodine inventau tot felul de reţete. Printre rețele inventate în acea perioadă se numără și cea aprăjiturii de post cu bulion şi gem, reţeta ştiută ca prăjitura „Casnica“ de bunicile şi de mamele care făceau minuni din nimic pe vremea comunismului.

Cum se prepară gustarea cu gem și bulion

Nu ai nevoie de prea multe incrediente pentru a prepara prăjitura, mai toate le găsim în cămara noastră, așa că vă invităm la prăjitura ”Casnica” cu bulion și gem. În cele ce urmează vă oferim reșeta, iar voi va trebui să o preparați.

 Ingrediente pentru foi

  • 15 linguri de ulei
  • 15 linguri suc de roşii/bulion
  • 5 linguri de zahăr
  • 500 g de făină
  • 1/2 linguriţă  de bicarbonat esenţă de rom sare

 Ingrediente pentru umplutură:

  • 1 l de apă
  • 4 linguri de zahăr
  • 200 g de griş
  • 200 g de margarină
  • 75 g nucă de cocos zeama şi coaja de la o lămâie
  • 400 g gem de prune cu miez de nucă sare

Foile se amestecă zahărul, uleiul, esenţa şi bulionul până se obţine o crema spumoasă peste care se adaugă treptat faina amestecată în prealabil cu bicarbonatul şi sarea. Coca elastică rezultată se porţionează în patru bucăţi egale. Fiecare bucată se întinde şi se coace pe dosul tăvii (pudrat cu făină), în cuptorul încins la temperatură medie. Pentru fiecare foaie, timpul de coacere este de şapte minute.

Pentru cremă se amestecă apa şi zahărul şi se pun la fiert împreună cu sarea şi coaja de lămâie. Când atinge punctul de fierbere puteţi să adăugaţi grişul în ploaie, amestecând continuu. După fierbere, cât timp crema este călduţă, se adaugă margarina şi zeama de lămâie şi se amestecă. Cand se răceşte complet, se adaugă nuca de cocos şi se omogenizează.

A mai rămas asamblarea, astfel că se pune prima foaie în tavă, peste care se adaugă ½ din cremă. Urmează foaia a doua, peste care se pune gemul. Se continuă cu o altă foaie, restul de cremă şi foaia finală. Se lasă la răcit câteva ore şi apoi se porţionează.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI