Documente inedite dezvăluie povestea marii evadări din închisoarea Castelului Corvinilor, evadare ce a avut loc la începutul secolului XIX. Închisoarea din Hunedoara, veche din secolele XVI, păstrează o sumedenie de secrete.
Legenda spune că aici ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș. Cu toate acestea, informațiile nu sunt susținute documentar. Unii istorici susțin că locul ar fi fost construit cu un secol de la vremea lui „Dracula”. Legenda s-a păstrat până astăzi, iar aceasta își are origini într-o poveste medievală. O povestire scurtă vorbește despre captivitatea lui Țepeș.
Nici în temniţă Dracula nu şi-a lăsat obiceiul său cel rău, drept care vâna şoareci şi punea să i se cumpere păsări la târg, pe aceste animale satisfăcându-şi pofta de a chinui”, scriau autorii versiunii slave a „Povestirii despre Dracula voievod”, citaţi în volumul „Vlad Ţepeş (Dracula), între legendă şi adevăr istoric” (Editura Enciclopedică).
Tot aici, într-o toamnă târzie din 1784, peste 100 de iobagi au fost aduși la castel. Aceștia au fost acuzați de răzvrătire. Închisoarea cetății din Hunedoara a fost plină cu bărbați, femei și copii pe care grănicerii i-au prins în timpul revoltelor. De-a lungul timpului, temnița castelului a stârnit curiozitatea călătorilor.
Este un loc întunecos și sinistru. Încă poartă pecetea călăului, semnul unei roți cu zimți ce se găsea pe paloșul său. Închisoarea păstrează ușa originală de secole întregi. Nu a ars nici măcar după incendiul ce a mistuit castelul în anul 1854.
La începutul secolului XIX, închisoarea din Castelul Corvinilor avea cei mai periculoși haiduci din tot ținutul Hunedoarei. Documente rare dezvăluie povestea marii evadări a deținuților. Căpetenia lor era Ioan Vinca, întemnițat pentru uciderea judelui din Cerișor.
Haiducii s-au ajutat reciproc pentru a rupe cătușele, apoi au dezarmat paznicii. Aceștia au lucrat „în echipă” pentru a fi siguri că vor scăpa. A început o acțiune sistematică de urmărire prin păduri pentru a-l prinde pe Ioan Vinca. Între timp, autoritățile au încercat să-și dea seama cum de au reușit să evadeze haiducii.Într-un final, au spus că aceștia au evadat deoarece starea închisorii nu era una corespunzătoare.
Pe 19 iunie 1801, a fost anunțată capturarea haiducului de către prefectul cameral Ladislau Pop.
„După multe şi mari griji şi strădanii ale acestui Provisorat regal, îndurate timp de aproape cinci luni, privitoare la prinderea celebrului lotru Vinca Ioan şi a complicilor acestuia, în noaptea trecută am primit ştirea că acel Vinca Ioan a fost descoperit, împreună cu zece complici ai săi, în pădurea numită Vadu Dobii; după ce aceştia s-au apărat de urmăritori prin dese lovituri de puşcă, Vinca a fost ochit de urmărtiori şi a fost culcat la pământ în timp ce restul complicilor săi au luat-o la fugă”, se arăta în lurarea publicată în anuarul Sargeţia, al Muzeului din Deva.