21 apr. 2024 | 19:13

Povestea unei clădiri de patrimoniu oferită Bucureștiului de o intelectuală discretă. Ce a făcut Elena Kretzulescu

Turism
Povestea unei clădiri de patrimoniu oferită Bucureștiului de o intelectuală discretă. Ce a făcut Elena Kretzulescu
Palatul Kretzulescu, clădirea de patrimoniu oferită Bucureștiului de o intelectuală discretă. Ce secrete ascunde. Foto

Elena Kretzulescu, o iubitoare a opulenței, însă o femeie discretă privind viața ei personală, a fost nevoită să-și vândă palatul în care locuia, pentru a face față provocărilor financiare cu care se confruntă. Care este povestea clădirii de patrimoniu care astăzi poate fi admirată doar la exterior. Foto

Povestea Palatului Kretzulescu de pe Știrbei Vodă

Un palat celebru din București, amplasat pe un teren denivelat, impresionează prin formele și proporțiile sale. Pașii care călcau, pe vremuri, dincolo de grilajele care delimitează proprietatea, pe aleile ce șerpuiau prin cele două hectare de gazon și plantații savante, aveau impresia că pășeau într-un mic Rai.

Nu te mai ținem în suspans și îți spunem exact despre ce este vorba: Palatul Kretzulescu, situat pe strada Știrbei Vodă, în mahalaua Fântâna Boului sau Schitu Măgureanu. A fost construit începând din 1835, din dorința boierului Iordache Crețulescu, fiind proiectat de în stil arhitectural neoclasic.

Citește și: Cel mai bizar palat din București. Ar fi împlinit 123 de ani, dacă nu ar fi fost demolat

Cum a transformat Elena Kretzulescu casele boierești într-un palat sofisticat

Multe secrete ale clădirii prețioase sunt legate de Elena Kretzulescu, o femeie născută la Paris și botezată de un apropiat al Împăratului Napoleon al III-lea. Ea a fost cea care a moștenit proprietățile familiei sale de pe Știrbei Vodă, luând decizia de a uni casele boierești și de a le transforma într-un palat somptuos.

Elena Kretzulescu

Acest proiect i-a fost încredințat arhitectului Petru Antonescu în anul 1902, el transformând clădirile într-un palat în stil eclectic, integrând elemente de design sofisticate și luxoase, după cum se poate vedea cu ochiul liber și în imaginile din galeria foto a acestui material.

Darul neobișnuit primit din partea unchiului său

Ce mulți nu știu este că Palatul Kretzulescu ascunde un secret interesant – el locul în care, ani de zile, a fost ascunsă o mumie. Nu, nu este o glumă. Elena Kretzulescu l-a întâmpinat pe unchiul său la întoarcerea din Egipt, eveniment produs în anul 1869.

Bărbatul nu a venit cu mâna goală, ci i-a adus în dar Elenei Kretzulescu o mumie a unui preot egiptean. Cadoul a stârnit furori în București. Chiar și Domnitorul Carol I s-a deplasat la casa boierilor ca să vadă minunea ce părea cu totul ruptă dintr-o altă lume.

Citește și: Clădirea unică din România, de care puțini români știu. Este considerată una dintre cele mai lungi din lume

Palatul Kretzulescu, trecut pe numele statului român

Palatul Kretzulescu este locul în care Elena Kretzulescu a locuit cel puțin cinci decenii. Clădirea deosebită, cu arhitectură impunătoare, reflectă nu numai bogăția și poziția socială înaltă a femeii, ci și gustul său rafinat pentru artă și cultură.

Doar că abundența nu a urmat-o veșnic în viață, astfel că, în anul 1927, Elena Kretzulescu a fost nevoită să vândă palatul autorităților locale. Acesta este și motivul pentru care, astăzi, clădirea de patrimoniu se află în posesia Primăriei București. Ea poate fi admirată doar la exterior, nu și la interior.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A fost dureros
Capital.ro
Orașul din România în care se află cea mai frumoasă stradă din Europa
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
DILEMA pe care o au toți românii. Care e PLURALUL pentru pască?
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O tânără a stârnit controverse după ce a recunoscut că nu își spală pijamalele după fiecare purtare. Ce i-au spus internauții
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro