În anul 1185, impozitele au crescut din ce în ce mai mult, înainte de căsătoria dintre împăratul Isaac al II-lea Anghelos cu fiica regelui maghiar. Contribuabilii Imperiului Bizantin au devenit nerăbdători, așa că doi frați români au prezentat Curții Imperiale un protest formal împotriva majorărilor de taxe.
Din nefericire, protestul lui Petru și al lui Asan a fost respins cu violență. Cei doi frați au început revolta antibizantină care a dus la apariția celui de-al Doilea Imperiu Bulgar. Acesta era condus de asenești și cunoscut ca fiind statul româno-bulgar. De fapt, Petru și Asan doreau să construiască în Balcani un imperiu românesc, potrivit istoricului Alexandru Madgearu. Pentru acest lucru, frații au cerut împăratului bizantin drepturi și terenuri.
„Aceşti doi vlahi s-au folosit de starea de nemulţumire a celor din neamul lor pentru a pretinde împăratului să le recunoască o toparhie, unde vlahii să beneficieze de autonomie. Nereuşind, au provocat revolta. A fost, aşadar, o acţiune premeditată, o cerere formulată într-un mod ultimativ”, scrie istoricul Alexandru Madgearu în „Asăneştii. Istoria Politico-Militară a statului dinastiei Asan”, scrie Adevărul.
Diviziunile etnice nu au împiedicat diferitele grupări să se unească împotriva puterii centrale, chiar dacă conceptul medieval de națiune era diferit de conceptul modern, iar Petru și Asan erau conștienți de originea lor.
Vlahii și-au găsit aliați bulgarii și cumanii de la Nord de Dunăre, iar Petru a devenit împărat autoproclamat al unui teritoriu de mari dimensiuni. După luptele împotriva bizantinilor, țaratul vlaho-bulgar și-a câștigat independența și nu a mai plătit tribut. Petru și Asan au devenit împărați ai Balcanilor, după ce împăratul Isac Anghelos a fost ucis de vlahi și bulgari.
„Petru și Asan i-au îndemnat pe români și pe bulgari să declanșeze o răscoală. Ei au inventat toată această poveste, cu Sfântul Dimitrie părăsind Tesalonicul cucerit de normanzi, spunând că Sfântul i-a părăsit pe greci din cauza păcatelor lor și a ales să se stabilească la Târnovo. Au construit un fel de capelă la intrarea în cetate și au populat-o cu nebuni potrivit scrierilor lui Nicetas Choniates.