22 sept. 2020 | 14:20

Se întâmplă chiar acum, în America! Moartea judecătoarei ar putea avea impact până în România

Știri generale
Se întâmplă chiar acum, în America! Moartea judecătoarei ar putea avea impact până în România
Se întâmplă chiar acum, în America! Moartea judecătoarei ar putea avea impact până în România

Moartea acestei importante figuri, Ruth Bader Ginsburg, nu ar putea fi o pierdere mai tragică. Ruth Bader Ginsburg a fost un campion neînfricat al justiției și America are o datorie enormă de recunoștință. Presa americană spune că trebuie protejată moștenirea lui Ruth Bader Ginsburg. Acest post liber nu trebuie ocupat decât după ziua inaugurării. Momentul vine cum nu se poate mai prost, în contextul Alegerilor Prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

Ruth Bader Ginsburg, imaginea luptei pentru democrație

Judecătoarea Curții Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg, a murit, la 87 de ani, fiind juristul istoric, icoană a feminismului în America. Ginsburg a devenit a doua femeie care a slujit vreodată drept judecător la cea mai înaltă curte a națiunii americane. S-a luptat împotriva sexismului flagrant de-a lungul carierei sale pe măsură ce urca pe culmea profesiei sale.

Avocată pe tot parcursul vieții a egalității de gen, îi plăcea să glumească că vor exista destule femei în Curtea Supremă cu nouă locuri „când vor fi nouă”.

Se întâmplă chiar acum, în America! Moartea judecătoarei ar putea avea impact până în România

Ruth Bader Ginsburg, un simbol al feminismului

Ea a rămas un disident dur cu înclinare conservatoare, chiar și în timp ce problemele sale periodice de sănătate au lăsat America liberală la limită.  În ciuda păstrării unui profil public modest, Ginsburg a devenit din greșeală nu doar o celebritate, ci o eroină a culturii pop.

Ruth Bader Ginsburg, începuturi modeste

S-a născut din părinți imigranți evrei în cartierul Flatbush din Brooklyn, New York, în 1933, în culmea Marii Depresii. Mama ei, Celia Bader, a murit de cancer cu o zi înainte ca Ginsburg să părăsească liceul. A urmat cursurile Universității Cornell, unde l-a întâlnit pe Martin „Marty” Ginsburg, aprinzând o poveste de dragoste care a durat aproape șase decenii până la moartea sa în 2010.

„Întâlnirea cu Marty a fost de departe cel mai norocos lucru care mi s-a întâmplat vreodată.  A fost primul băiat pe care l-am știut vreodată căruia îi pasă că am un creier.”, declara pentru The Washington Post.

Cuplul s-a căsătorit la scurt timp după absolvirea lui Ginsburg în 1954 și au avut o fiică, Jane, în anul următor. În timp ce era însărcinată, Ginsburg a fost retrogradată la locul de muncă. A fost trimisă la un birou de securitate socială.

În acele vremuri discriminarea împotriva femeilor însărcinate era încă legală în anii 1950. Experiența a determinat-o să-și ascundă cea de-a doua sarcină înainte de a-și naște fiul, James, în 1965.

Se întâmplă chiar acum, în America! Moartea judecătoarei ar putea avea impact până în România

Moartea acesteia afecterază întrgul sistem judiciar american (Ruth Bader Ginsburg)

În 1956, Ginsburg a devenit una dintre cele nouă femei acceptate la Facultatea de Drept din Harvard. Era într-o clasă de aproximativ 500. Decanul le-a cerut studentelor să-i spună cum ar putea justifica înlocuirea unui bărbat la școala sa.

Când Marty, de asemenea absolvent al Dreptului Harvard, s-a angajat ca avocat fiscal în New York, Ginsburg s-a transferat la Columbia Law School pentru a-și finaliza al treilea și ultimul an, devenind prima femeie care a lucrat la recenziile de drept ale ambelor colegii.

„Învățător” pentru judecătorii de sex masculin

În ciuda faptului că a terminat clasa, Ginsburg nu a primit o singură ofertă de muncă după absolvire. Ea a încheiat un proiect care studiază procedura civilă în Suedia înainte de a deveni profesor la Rutgers Law School, unde a predat la unele dintre primele clase despre femei și drept.

În 1971, Ginsburg și-a adus primul argument de succes în fața Curții Supreme. Atunci a depus dosarul principal în Reed v Reed, care a examinat dacă bărbații ar putea fi preferați automat în locul femeilor ca executori imobiliari.

„În ultimii ani, o nouă apreciere a locului femeilor a fost generată în Statele Unite. Activat de feministe de ambele sexe, instanțele și organele legislative au început să recunoască pretenția femeilor de a deține calitatea de membru deplin în„ persoanele ”din clasă, care au dreptul la garanții de viață și libertate, precum și la protecția egală a legilor.”, se arată în comunicat.

Proiectul Drepturilor Femeilor la Uniunea Americană pentru Libertăți Civile

În 1972, Ginsburg a cofondat Proiectul Drepturilor Femeilor la Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU). În același an, Ginsburg a devenit prima femeie titulară la Columbia Law School.

A fost consilierul general al ACLU, lansând o serie de cazuri de discriminare de gen. Șase dintre acestea au adus-o în fața Curții Supreme, dintre care cinci le-a câștigat. Ea și-a comparat rolul cu cel de „profesor de grădiniță”, explicând discriminarea de gen judecătorilor exclusiv bărbați.

Abordarea ei a fost prudentă și extrem de strategică. Ea a favorizat incrementalismul, considerând că este înțelept să dezmembreze legile și politicile sexiste una câte una. A ales așa, mai degrabă decât să riște să ceară Curții Supreme să scoată în afara legii toate normele care îi tratează pe bărbați și femei inegal.

Cunoscând publicul exclusiv masculin de pe teren, clienții lui Ginsburg erau adesea bărbați. În 1975, ea a argumentat cazul unui tânăr văduv căruia i s-au refuzat beneficiile după ce soția sa a murit la naștere.

Se întâmplă chiar acum, în America! Moartea judecătoarei ar putea avea impact până în România

Ruth Bader Ginsburg a muit la vârsta de 87 de ani

În 1980, Ginsburg a fost nominalizată la Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia. Propunerea a venit ca parte a eforturilor președintelui Jimmy Carter de diversificare a instanțelor federale.

Deși Ruth Bader Ginsburg a fost adesea descrisă ca un model liberal, zilele ei la curtea de apel au fost marcate de moderație. Ea și-a câștigat reputația de centristă, votând de mai multe ori cu conservatorii și împotriva. Un astfel de exemplu a fost cazul de discriminare al unui marinar care a spus că a fost dat afară din Marina SUA pentru că era homosexual.

Nominalizarea la Curtea Supremă în 1993

Ea a fost nominalizată la Curtea Supremă în 1993 de președintele Bill Clinton după un lung proces de căutare. Ginsburg a fost a doua femeie confirmată vreodată, după Sandra Day O’Connor, care a fost nominalizată de președintele Ronald Reagan în 1981.

Printre cele mai semnificative cazuri timpurii ale sale a fost ”Statele Unite împotriva Virginiei”, care a eliminat politica de admitere numai pentru bărbați de la Institutul Militar din Virginia.

În 2015, Ruth Bader Ginsburg s-a alăturat majorității în două cazuri importante. Ambele victorii masive pentru progresiștii americani. Ea a fost unul dintre cei șase judecători care au susținut o componentă crucială a Legii privind îngrijirea accesibilă din 2010.

Legea era ccunoscută sub numele de Obamacare. În al doilea, Obergefell v Hodges, ea s-a alăturat majorității 5-4, legalizând căsătoria între persoane de același sex în toate cele 50 de state americane.

Ruth Bader Ginsburg, o figură cultă

Spre sfârșitul vieții, Ginsburg a devenit o icoană națională. Datorită parțial disidențelor ei, o tânără studentă la drept a creat un cont Tumblr dedicat lui Ginsburg numit Notorious RBG. Un semn către rapperul The Notorious BIG.

Momentul a introdus-o pe Ruth Bader Ginsburg într-o nouă generație de tinere feministe și a propulsat-o către acea distincție mai rară pentru un judecător: a devenit o figură cultă.

Notorious RBG a făcut obiectul unui documentar, un biopic premiat și nenumărate romane de bestseller. Ea a inspirat scenete de Saturday Night Live și avea imaginea publicată pe căni și tricouri.

„Era dincolo de imaginația mea cea mai sălbatică că voi deveni într-o bună zi un RBG notoriu Acum am 86 de ani și totuși oamenii de toate vârstele vor să își facă fotografia cu mine.”, declara Ruth bader Ginsburg.

Dispariția judecătorului afectează și justiția din România

Moartea acestui simbol al luptei pentru justiție și democrație schimbă cu totul ecuația, cel puțin în optica specialiștilor în domeniu. Politologul român, Cristian Pîrvulescu, într-un interviu la Digi24, a făcut o analiză asupra acestui moment, dar și ce influențe va avea în justiția română.

”(..) De ce spun asta? Ce se întâmplă în SUA influențează Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și  Curtea Constituțională din România. Nu vorbim doar despre o problemă internă americană. Influența SUA este în continuare determinantă, în ceea ce privește drepturile omului. Ruperea echilibrului într-o direcție sau alta va conta foarte mult, pentru că în momentul în care vor fi 6 la 3 judecători, în acel moment echilibrul acesta fragil va dispare”, a spus Pîrvulescu.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro