21 apr. 2022 | 13:57

Povestea cutremurătoare a fetei torturate și ucise de soldații ruși la Bucha. O să-ți dea lacrimile

Social
Povestea cutremurătoare a fetei torturate și ucise de soldații ruși la Bucha. O să-ți dea lacrimile
Morții lăsați în urma forțelor rusești la Bucha

Povești cutremurătoare despre ororile războiului din Ucraina apar aproape în fiecare zi. Multe dintre acestea au legătură cu crimele de război, de fapt arocitățile făcute de soldații ruși în localitatea Bucha, din zona Kiev. Printre aceste povești dramatice, este și cea a unei tinere de doar 23 de ani, Karina Yershova, torturată și ucisă de ruși. Povestea tinerei a fost spusă chiar de tatăl fetei în presa ucraineană, iar detaliile sunt, pe cât de cutremurătoare, pe-atât de neînțeles și inumane.

Morții lăsați în urma forțelor rusești la Bucha

Forțele rusești au comis o litanie de aparente crime de război în timpul ocupării localității Bucha, un oraș situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de capitala Ucrainei, Kiev, între 4 și 31 martie 2022, a declarat Human Rights Watch într-un raport detaliat.

Cercetătorii Human Rights Watch care au lucrat în Bucha între 4 și 10 aprilie, la câteva zile după ce forțele rusești s-au retras din zonă, au găsit numeroase dovezi de execuții sumare, alte omoruri ilegale, dispariții forțate și tortură, toate acestea constituind crime de război și potențiale crime împotriva umanității.

„Aproape fiecare colț din Bucha este acum o scenă a crimei, iar senzația era că moartea era peste tot. Dovezile indică faptul că forțele rusești care au ocupat localitatea au dat dovadă de dispreț și nepăsare față de viața civililor și față de cele mai fundamentale principii ale legilor războiului.”, a declarat Richard Weir, cercetător în domeniul crizelor și conflictelor la Human Rights Watch.

Human Rights Watch a intervievat personal 32 de locuitori din Bucha și alți 5 prin telefon, inclusiv victime și martori, persoane care au intervenit în situații de urgență, lucrători de la morgă, medici, o asistentă medicală și oficiali locali. Organizația a documentat și analizat, de asemenea, dovezile fizice din oraș, fotografiile și videoclipurile originale furnizate de martori și victime, precum și imaginile din satelit.

La 15 aprilie că 278 de cadavre au fost găsite în oraș

Cazurile documentate reprezintă o fracțiune din crimele de război aparente ale forțelor rusești din Bucha în timpul ocupării orașului. Procurorul regional șef din Bucha, Ruslan Kravchenko, a declarat la 15 aprilie că 278 de cadavre au fost găsite în oraș de când forțele rusești s-au retras. Marea majoritate erau civili.

Se așteaptă ca acest număr să crească pe măsură ce vor fi descoperite mai multe cadavre. Înainte de conflict, Bucha avea o populație de aproximativ 36.000 de locuitori. Au fost documentate detaliile a 16 omoruri aparent ilegale din Bucha, inclusiv nouă execuții sumare și șapte omoruri nediscriminatorii ale unor civili, 15 bărbați și o femeie.

În alte două cazuri documentate, civili au fost împușcați și răniți, inclusiv un bărbat împușcat în gât, în timp ce se afla în apartamentul său, pe un balcon închis, împreună cu familia sa, și o fetiță de 9 ani care a fost împușcată în umăr în timp ce încerca să fugă de forțele rusești.

Karina Yershova, decedată la doar 23 de ani, în Bucha

Printre morțile inutile și odioase din Bucha se numără și cea a unei tinere de doar 23 de ani. Karina Yershova avea să-și găsească sfârșitul sub furia violențelor trupelor rusești și a gloanțelor acestora. Tatălvitre al fetei, Andriy Dereko, a povestit publicației „Kyiv Independent” cele întâmplate tinerei care ar fi trebuit să împlinească cei 23 de ani.

„Era clar că ei (poliția) știu că a fost violată, deoarece a fost torturată, dar detectivul nu a vrut să ne spună acest lucru de la început. A spus:  Nu am dreptul moral să vă spun …

Dar a făcut aluzie (la viol). Erau tăieturi și lacerații, era și o bucată de carne smulsă de pe coaste. Este evident că au torturat-o. Jumătate din unghiile ei au fost smulse.”, a povestit Andriy Dereko publicației „Kyiv Independent”

Confom unui martor, se pare că soldații ruși, călăii fetei, ar fi dus-o într-o altă casă, martorul spunând că se vedea că era deja rănită:

„Au adus o fată rănită la ei. Nu știu ce s-a întâmplat în continuare. Un soldat a declanșat o salvă de mitralieră spre pământ, apoi a venit un ofițer și i-a împușcat pe toți trei.”, a declarat martorul pentru aceeași publicație.

„Nu am mai văzut-o niciodată”

Alți martori au povestit aceeași publicații că ultima dată când a fost văzută acasă a fost la începutul lunii martie, a declarat Vyacheslav Chumak, vecinul ei. Acesta a găsit-o stând pe casa scării. Karina a spus că nu a putut intra în apartamentul ei, deoarece nu avea chei. Chumak a invitat-o acasă.

El și soția sa i-au dat de mâncare Karinei și au întrebat-o ce s-a întâmplat. Ea le-a spus că soldații ruși au oprit-o pe stradă în timpul stingerii și au reținut-o. A fost nevoită să rămână peste noapte în cazarma lor.

„Ne-a spus că s-au îmbătat. Unul dintre soldați a fost împușcat în picior lângă fund, iar celălalt a fost călcat de un tanc sau de un vehicul de infanterie, a spus ea”, a continuat vecina Karinei.

Dimineața, i-au dat drumul, dar i-au luat telefonul, a povestit Karina pentru Chumak. După ce a vorbit cu vecinii ei, Karina a adormit în fotoliul lor timp de 10 sau 20 de minute, a spus Chumak, și a plecat curând. Ea a reușit să intre în apartamentul ei, a spus el.

Peste o zi sau două, o mașină albastru deschis cu litera „V”, unul dintre simbolurile pe care trupele rusești le-au pus pe vehicule în războiul lor împotriva Ucrainei, a sosit pentru a o lua pe Karina. Potrivit lui Chumak, șoferul era o cunoștință a proprietarului apartamentului închiriat de Karina. „Și-a făcut bagajele în această mașină și i-a făcut cu mâna soției mele pentru a-și lua rămas bun. Nu am mai văzut-o niciodată.”, și-a încheiat povestirea vecinul fetei.

Ministerul rus al Apărării a negat acuzațiile potrivit cărora forțele sale ar fi ucis civili în Bucha

Afrimațiile aveau să fie făcute într-o postare pe Telegram din 3 aprilie, declarând că „niciun locuitor local nu a suferit vreo acțiune violentă în timp ce Bucha se afla sub controlul forțelor armate ruse”și susținând, în schimb, că dovezile de infracțiuni erau o „farsă, o punere în scenă și o provocare” a autorităților de la Kiev.

Locuitorii din Bucha au declarat că forțele rusești au intrat pentru prima dată la 27 februarie, dar au fost împinse din partea centrală a orașului în timpul unor lupte grele. Pe 4 martie, forțele rusești au revenit și au preluat în mare parte controlul orașului până pe 5 martie. Bucha a devenit apoi o bază strategică pentru eforturile forțelor rusești de a avansa spre Kiev. Martorii au declarat că mai multe unități militare rusești au operat în Bucha în timpul ocupației.

Forțele rusești au mers din ușă în ușă, pretinzând că „vânează naziști”

La scurt timp după ce au ocupat orașul, forțele rusești au mers din ușă în ușă, percheziționând clădirile rezidențiale, pretinzând că „vânează naziști”. În mai multe locații, au căutat arme, au interogat locuitorii și, uneori, i-au reținut pe bărbați, se presupune că pentru nerespectarea ordinelor sau fără a oferi un motiv specific.

Membrii familiilor celor reținuți au declarat că nu li s-a spus unde au fost duse rudele lor de sex masculin și că nu au putut obține ulterior informații despre locul în care erau reținuți. Acest lucru echivalează cu o dispariție forțată, o crimă în conformitate cu dreptul internațional în toate circumstanțele.

Capcane activate plasate pe cadavre

Cadavrele unora dintre cei dispăruți forțat, au fost găsite pe străzi, în curți sau în subsoluri după retragerea forțelor rusești, unele cu semne că au fost torturate. Autoritățile ucrainene de deminare au declarat că au găsit capcane activate plasate pe cel puțin două cadavre.

Forțele rusești au ocupat case civile și alte clădiri, inclusiv cel puțin două școli, făcând din aceste locații ținte militare. Doi locuitori dintr-o clădire de apartamente au declarat că forțele rusești au ordonat celor rămași în clădire să se mute la subsol, dar să lase ușile apartamentelor lor descuiate. Forțele rusești s-au mutat apoi înăuntru. Când au găsit o ușă încuiată, au forțat-o și au distrus apartamentul, au spus rezidenții.

Execuția de pe strada Yablunska din Bucha

Iryna, în vârstă de 48 de ani, a declarat că soldații ruși au tras în casa ei cu două etaje și mai multe unități de locuit, situată la intersecția străzilor Yablunska și Vokzalna, la începutul ocupației lor, la 5 martie. După o explozie și focuri de armă, casa a luat foc.

Iryna, care se afla acasă împreună cu soțul ei, Oleh Abramova, și cu tatăl ei, Volodymyr, a declarat că Oleh a strigat că sunt civili pașnici și a implorat forțele rusești să nu tragă. Patru soldați le-au ordonat să iasă din casă cu mâinile deasupra capului. Soldații au spus că se aflau acolo pentru a-i elibera de „naziști și au cerut să știe unde se ascundeau naziștii.

„Soldații ne-au acuzat că am ucis oameni în Donbas. Ne-au acuzat că i-am omorât și pe Berkut în Maidan [referindu-se la unitatea de poliție antirevoltă dizolvată între timp, care a ucis zeci de protestatari în timpul protestelor din 014 Maidan din Kiev]. Au ajuns la concluzia că suntem vinovați și că trebuie să fim pedepsiți.”, a spus Iryna.

„Oleh nu se va întoarce”

Un soldat a continuat să o interogheze pe Iryna, în timp ce alți trei i-au dus pe Oleh și Volodymyr în colțul de nord-est al curții împrejmuite. Volodymyr a declarat pentru Human Rights Watch că doi soldați l-au scos apoi pe Oleh din curte. Volodymyr a spus că i-a implorat să îl lase pe Oleh să se întoarcă pentru a ajuta la stingerea incendiului.

Unul dintre soldați s-a dus să îl caute pe Oleh în afara porții, dar s-a întors și a spus: „Oleh nu se va întoarce”. În câteva minute, au spus Volodymyr și Iryna, au găsit cadavrul lui Oleh pe trotuarul din afara gardului.

„Am văzut că era întins cu fața în jos, iar sângele îi ieșea din urechea stângă. Partea dreaptă a feței lipsea, iar din rana lui ieșeau țesut cerebral și sânge.”, a mai spus Iryna.

Ea a spus că un grup de soldați stătea la nu mai mult de cinci metri distanță, „urmărind evenimentul ca și cum ar fi crezut că este teatru”. Soldații le-au spus apoi lui Iryna și Volodymyr să plece sau vor fi împușcați. Cadavrul lui Oleh a rămas pe trotuar până când forțele rusești s-au retras pe 31 martie, iar autoritățile l-au îndepărtat. Pe 4 și 5 aprilie, Human Rights Watch a inspectat locul și a văzut o pată mare de sânge și ceea ce părea a fi țesut uman pe trotuar.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Val de vești proaste de la ANM. O serie de fenomene extreme
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro