27 mart. 2022 | 11:31

Ce bombă ar fi folosit Rusia în războiul din Ucraina. Este extrem de periculoasă, poate fi crimă de război

News
Ce bombă ar fi folosit Rusia în războiul din Ucraina. Este extrem de periculoasă, poate fi crimă de război
Volodimir Zelenski a acuzat joi forțele președintelui Vladimir Putin

Rusia a fost acuzată că a folosit bombe cu fosfor în invazia sa în Ucraina. Președintele american Joe Biden a avertizat asupra riscului unui atac cu arme chimice. Luni au fost folosite muniții cu fosfor alb în orașul Kramatorsk din estul țării, potrivit șefului adjunct al poliției din Kiev. Într-o înregistrare video se vede materialul arzând cu flacără pe jos în timp ce este stins cu o lopată.

Rusia este acuzată de folosirea bombelor cu fosfor în Ucraina

Volodimir Zelenski a acuzat joi forțele președintelui Vladimir Putin de folosirea bombelor cu fosfor în ultimul val de atacuri asupra țării sale. Declarația era făcută în fața liderilor NATO de la Bruxelles, spunând că au fost inclusiv copii.

„Europa trece printr-un război. Fecare zi este plină de crime de război ale trupelor rusești.

În această dimineață, am primit informații că trupele rusești au folosit bombe cu fosfor împotriva civililor din Ucraina.”, a declarat Zelenski, potrivit NBC News.

El nu a furnizat dovezi în discursul său. Pentagonul a declarat că nu a putut confirma afirmația liderului ucrainean.

Este dificil de verificat afirmațiile fără personal american la fața locului, au declarat trei oficiali americani din domeniul apărării.

Dar, dacă este adevărat, utilizarea bombelor cu fosfor alb ar adăuga o nouă dimensiune îngrijorătoare asaltului militar al Rusiei asupra Ucrainei.

Iată o prezentare generală a potențialului lor distructiv.

Ce este fosforul alb?

Forma albă a substanței chimice fosfor este extrem de toxică. Este  renumită pentru gravitatea rănilor pe care le provoacă, potrivit informațiilor compilate de Human Rights Watch.

Fosforul alb se aprinde la contactul cu oxigenul și este foarte solubil în grăsimi. Asta înseamnă că arde grav carnea umană, mai spun cei de la Human Rights Watch.

Dacă aterizează pe cineva, arde foarte, foarte puternic”, a declarat Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al forțelor de apărare chimică, biologică și nucleară ale Regatului Unit și NATO.

Obuze de artilerie, bombele, rachete, mortiere care conțin fosfor alb funcționează în mod similar cu armele incendiare. Definiția a fost dată de Protocolul III la Convenția din 1980 privind anumite arme convenționale.

Acestea declanșează incendii și provoacă arsuri „prin acțiunea flăcării, a căldurii sau a unei combinații a acestora, produsă de o reacție chimică a unei substanțe lansate asupra țintei”.

Utilizarea bombelor cu fosfor este ilegală împotriva țintelor civile

Utilizarea fosforului alb nu este interzisă în mod categoric de legislația internațională privind armele. Nu este ilegal ca armata să îl dețină, iar forțele armate din întreaga lume, inclusiv trupele americane, au declarat că îl folosesc pentru a marca o țintă sau pentru a crea o perdea de fum, potrivit lui David E. Johnson, expert militar la Rand Corp.

Dar, ca toate armele, utilizarea bombelor cu fosfor este ilegal să fie folosite împotriva țintelor civile, iar utilizarea armelor incendiare lansate din aer în zone populate este interzisă în conformitate cu Protocolul III, a declarat Johnson.

„Atacarea fără discernământ a țintelor civile este cea mai mare crimă de război care există, indiferent de armă.”, potrivit lui David E. Johnson.

Human Rights Watch afirmă că munițiile care conțin fosfor alb au fost folosite în ultimii 15 ani, inclusiv de către forțele americane și britanice în Irak.

Este vorba de forțele coaliției conduse de americani împotriva militanților grupării teroriste Stat Islamic în Irak și Siria în 2017. Utilizarea bombelor cu fosfor a fost detectată și la armata israeliană în Gaza în 2008-2009.

Forțele siriene au folosit fosforul alb pentru a incendia orașe și sate, spune Human Rights Watch. De asemenea, munițiile cu fosfor alb au fost folosite de forțele coaliției conduse de Arabia Saudită în Yemen în 2016.

Au mai fost folosite și de forțele de securitate aliate NATO și de talibani în Afganistan între 2005 și 2011 și de forțele etiopiene în Somalia în 2007, potrivit Human Rights Watch.

PlaySport
WOW! Nadia, Boris Becker, Ilie Năstase și Andreea Esca, dezlănțuiți într-un club din București! Cum au fost surprinși
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Cancan.ro
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Stirile PROTV
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Romania TV
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Capital.ro
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
EVZ.ro
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Adevarul
Mușețelul, planta desprinsă din Rai care face minuni. Era apreciată de mari oameni de știință, încă din antichitate
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
FOTO Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei
Digisport.ro
Creatură cu un aspect de-a dreptul uluitor, descoperită pe fundul mării
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Tzanca Uraganu și Costel Bijou, la căpătâiul lui Corduneanu. Lideri de clanuri de temut, așteptați la înmormântare
EVZ.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
Trebuie SĂ PRIMEASCĂ BANII de urgență. Decizia uriașă care se pregătește în ROMÂNIA
Capital.ro
Horoscop 19 aprilie 2024. Berbecii rezolvă o problemă din trecut, Leii caută dragostea adevărată
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Ministrul Muncii, anunț privind PENSIA: Să putem să CREȘTEM PENSIILE
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro