Povestea fascinantă Castelului de Apă din Grădina Mare. Era una dintre cele mai spectaculoase construcții din întreaga țară. A scris istorie în România, însă a a ajuns, în cele din urmă, o ruină. Acum, autoritățile își doresc să o readucă la viață printr-un proiect spectaculos.
Brăila, unul dintre orașele „uitate”, dar care ar avea un potențial turistic important, ale României, ascunde o bijuterie arhitecturală. Este vorba despre o construcție ce a scris istorie la noi în țară, dar care a fost lăsată să ajungă o ruină: Castelul de Apă din Grădina Mare, aproape centrul istoric al orașului.
A fost inaugurat în 1912, după planurile ambițioase ale lui Elie Radu. La acea vreme, construcția reușea să alimenteze cu apă jumătate din populația Brăilei. Cu o înălțime de 35 de metri de la bază până la acoperiș era cel mai înalt turn de la noi din țară destinat alimentării cu apă.
Mai bine de jumătate de secol mai târziu, a fost preluat de fosta Cooperativă de Consum. În condițiile în care, în anii ’80, orașul folosea o altă rețea de apă, s-a decis ca turnul să aibă o cu totul altă întrebuințare, fiind transformat într-un spațiu de alimentație publică.
Lucrările de reamenajare au început în anul 1982. Stâlpii interiori au fost demolați, la fel și cupola originală, finisajele ai fost și ele înlocuite în întregime.
Timp de câțiva ani, în Castelul de Apă a funcționat un restaurant unic în România. Acesta era amenajat pe o platformă rotativă ce se afla la în în jur de 30 de metri de sol. Clienții care stăteau la mese aveau parte de o priveliște fabuloasă a Brăilei și a Dunării, peisajul schimbându-se de la primul fel până ajungeau la desert.
Platforma rotativă a fost gândită de inginerul Nicolae Gazea, de numele căruia se leagă mai multe invenţii şi inovaţii, aceasta fiind executată la institutul de cercetări ce funcţiona pe lângă Uzina de Utilaj Greu „Progresul”, unde se produceau celebrele excavatoare româneşti.
În cele din urmă, Castelul de Apă din Grădina Mare a ajuns o ruină. În 2018, a fost semnat contractul de finanțare al acestui obiectiv, dându-se apoi startul demersurilor pentru întocmirea documentației tehnice pentru consolidarea acestei clădiri. Data finalizării lucrărilor ar trebui să fie iunie 2023.
Proiectul prevede realizarea a șase săli de cinema 7D, cinci spații expoziționale pe tema istoriei Castelului de Apă din Brăila, unde se vor regăsi macheta acestuia, imagini legate de momentul construirii și reabilitării lui, din perioada comunistă și din prezent, și a unui spațiu care va fi dotat cu o replică a costumului spațial utilizat în cadrul misiunii Apollo 11, potrivit Jurnal de Brăila.