Poveste impresionantă de viață. Ei sunt cei patru fraţi militari români care participă la operaţiunile militare din Afganistan

Poveste impresionantă de viață. Ei sunt cei patru fraţi militari români care participă la operaţiunile militare din Afganistan
Ei sunt cei patru fraţi militari români care participă la operaţiunile militare din Afganistan

Intrarea României în NATO în anul 2004 a însemnat pentru Armata Română anumite obligații. Între ele și cea de a participa la diferite teatre de operațiuni militare de pe glob. Dintre acestea, una dintre destinații a fost Afganistan.

Frații militari din Afganistan

La operațiunile militare de pe frontul din Afganistan participă și patru frați, între care și gemeni. Cei patru soldați faci parte din Batalionul Forța Jderii Neamț. Ultima serie a placat acum aproximativ două luni, fiind vorba despre cadrele Batalionului de Protecție Forța Jderii Piatra Neamț. Aceștia au fost dislocați în două baze diferite.

Alexandra Mihaela Anițoaiei și Constantin Cosmin Anițoaiei sunt la prima lor experiență. Cei doi își desfășoară activitatea la Baza Aeriană Bagram. Sora a spus că are o relație specială cu fratele său. Cosmin a afirmat că sora sa l-a convins să vină în Afganistan.

„Sora mea a fost persoana care m-a convins să venim în această misiune. Când am păşit pe pământul afgan, am simţit entuziasm. Eram curios să descopăr tot ceea ce este pe aici, cum arată baza, deoarece până la acel moment auzisem doar poveşti. Este o mândrie pentru noi că facem parte din familia «Jderilor» şi cred că puţini sunt cei care au reuşit să vină împreună cu fratele sau sora în Afganistan“.

Frații gemeni din armată

Cătălin și Alina Sava sunt frați gemeni, dar și căpitani. Cei doi activează la bazele aeriene din Bagram și Kandahar. Cătălin este la a doua experiență în Afganistan. Mărturisește că a vrut să urmeze o astfel de carieră deoarece i-a plăcut rigoarea. I-a fost mai ușor în prima misiune, pe când acum e și fratele său.

„Deşi sunt la a doua experienţă, sincer, mi-a fost mult mai uşor în prima. Erau toţi acasă, în siguranţă. Acum, Alin este în altă bază, am mai multe emoţii decât în prima misiune. Ştiu că e bine, dar fratele e frate! La greu, nimic nu este mai aproape decât un frate, mai ales geamăn. Părinţii nu au fost de acord să venim în misiune, însă ştiind că suntem împreună, le este mai uşor să treacă peste emoţiile inerente şi grija faţă de copii“.

Căpitanul a spus că soțiile sunt mai liniștite acum, deoarece amândoi se află în Afganistan. Această misiune le-a unit și mai mult familia. Alina Sava își propusese de ceva timp să participe la o misiune externă. Faptul că este alături de fratele său se datorează doar hazardului.

„Din păcate, eu sunt pe Bagram, el pe Kandahar. Distanţa nu e o problemă, sistemele de comunicaţii funcţionează foarte bine şi tehnologia actuală ne ajută mult. Am lucrat o bună perioadă de timp împreună, apoi drumurile s-au despărţit, fiecare a ales altă unitate, dar colaborarea nu s-a oprit niciodată. Soarta a făcut să participăm împreună la această misiune“.