Irina M. este una dintre sutele de ieșeni care s-au întors din străinătate, forțați de pandemie. În momentul de față își caută de muncă, însă îi este greu. Femeia se gândește să plece din nou în Anglia unde, spune ea, se câștigă mai mulți bani.
Irina este croitoreasă de meserie. A încercat să se angajeze din nou în țară, însă domeniul de confecții a fost grav afectat de pandemia de COVID-19. Încă nu și-a găsit loc de muncă și se gândește că ar fi mai bine să plece din nou în Anglia. Femeia de 36 de ani a ales să muncească în străinătate pentru că avea nevoie de bani să-și construiască o casă.
A plecat pentru prima dată în Anglia în urmă cu 4 ani, la îndemnul unei prietene, și a decis să meargă și cu soțul ei. Acesta s-a angajat în construcții, iar ea croitoreasă. Înainte de a pleca, asta a muncit și în țară timp de 10 ani. A decis să plece pentru că banii câștigați în țară îi ajungeau doar să trăiască, nu să pună și deoparte.
”Am plecat din țară pentru că banii pe care îi câștigam aici ne ajungeau doar să trăim, și nu să punem deoparte pentru ceea ce ne doream. O casă, o mașină, aveam și un copil la acel moment. De asta am plecat în străinătate, pentru că voiam să câștigăm mai mulți bani și cu aceștia să ne cumpărăm ce aveam nevoie. Am reușit să facem asta cu banii câștigați în Anglia”, spune Irina M.
Femeia povestește că reușea să pună deoparte între 1.000 și 1.500 de lire pe luna, împreună cu soțul său. În Anglia locuiau într-o casă cu mai mulți români. Cu toate acestea, s-au adaptat repede și au reușit să lege prietenii. Cu banii economisiți și-au cumpărat o mașină și o casă în comuna Tansa.
Ieșeanca spune că dacă nu își va găsi un loc de muncă în țară, va pleca din nou în străinătate. Mai ales că are experiență multă în domeniu. În Anglia este mult mai bine plătită față de România, unde se oferă minimul pe economie în confecții.