12 mart. 2024 | 16:57

Când e Buna Vestire în 2024. Pe ce dată pică

Diverse
Când e Buna Vestire în 2024. Pe ce dată pică
Ce se face în această zi

În Calendarul ortodox al lunii martie 2024, una dintre cele mai importante sărbători este Buna Vestire, notată cu cruce roșie. Această sărbătoare, cea mai veche dedicată Maicii Domnului, este marcată în fiecare an în luna martie în amintirea momentului în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că îl va naște pe Iisus.

Semnificația Bunei Vestiri

Buna Vestire, cunoscută și sub numele popular de „Blagovestenia” are o dată fixă în calendarul creștin ortodox și este considerată cea mai veche dintre sărbătorile dedicate Maicii Domnului.

În tradiția creștină, Buna Vestire marchează momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște Fiul lui Dumnezeu. Este o sărbătoare cu o semnificație profundă, simbolizând începutul marelui mister al Întrupării lui Iisus Hristos.

Vezi și: Ce se sărbătorește de Buna Vestire, de fapt. De ce i se mai spune în popor Blagoveștenia

Această sărbătoare pică mereu cu 9 luni înainte de venirea pe lume a lui Iisus. Conform evangheliei după Luca 1:25, buna Vestire a avut loc în a șasea lună a sarcinii Elisabetei, mama lui Ioan Botezătorul.

Când e Bună Vestire în 2024

Sărbătoarea este mereu celebrată pe aceeași dată: 25 martie. Cu nouă luni înainte de Crăciun.

I se mai spune și ziua cucului pentru că, potrivit tradiției, în această zi, cucul își face auzit cântecul pentru prima dată în an, fiind considerat un vestitor al primăverii. Oamenii obișnuiesc să numere de câte ori cucul își cântă numele, crezând că acest lucru le va dezvălui câți ani mai au de trăit.

Vezi și: Calendar ortodox joi, 25 martie. Ce semnificație are, de fapt, Buna Vestire, marea sărbătoare de azi

În unele zone ale României, există tradiția ca prima persoană care se trezește de dimineață să meargă să ia o oală cu jar, să pună tămâie și să tămâieze întreaga casă. Acest obicei are rolul de a alunga orice influențe malefice și de a proteja locuința și pe cei care locuiesc în ea.

O altă tradiție specifică Bunei Vestiri este aprinderea focurilor în curte, chiar în fața ușilor. Oamenii pun lângă focuri pâine, apă și sare, considerând că îngerii se hrănesc și se încălzesc astfel, protejând casa și locuitorii săi de spiritele rele.

Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători ale primăverii în calendarul creștin ortodox. 

Marcată pe data de 25 martie, această sărbătoare aduce o serie de tradiții și obiceiuri care au rolul de a celebra momentul vestirii bucuriei nașterii lui Iisus Hristos.

Vezi și: Chec de post. Cea mai simplă rețetă de chec de post pufos

Alte tradiții și obiceiuri

Există obiceiul de a număra de câte ori cucul își cântă numele, crezând că acest număr ar dezvălui câți ani mai are omul de trăit. Mai mult decât atât, flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători, iar cântecul acestuia ar putea prevesti o întârziere sau o căsătorie grabnică.

Alte obiceiuri și superstiții populare legate de Buna Vestire includ evitarea certurilor și a supărărilor în această zi, pentru a nu atrage necazuri în anul următor. De asemenea, se crede că ouăle ouate de Buna Vestire nu trebuie păstrate sau consumate, iar dormitul prea mult în această zi ar putea aduce somnolență tot anul.

Citește și: Chec de post, doar aşa va ieşi pufos. Nici nu zici că nu are ouă şi lapte în el

Sărbătoarea Bunei Vestiri a dat naștere unei bogate moșteniri de tradiții, superstiții și obiceiuri care își găsesc rădăcinile în credința și cultura populară românească. 

Aceste tradiții nu sunt doar o parte integrantă a sărbătorii, ci și un mod de a păstra și transmite învățămintele spirituale și valorile unei comunități de-a lungul timpului.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „De acolo de sus se bucură pentru tot ce vede “
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
ANAF nu poate să vândă terenurile Elenei Udrea. La ce preț au ajuns bunurile
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Capital.ro
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Tribunalul Iaşi, după ce românca a dat în judecată Casa de Pensii: "Pensia a fost calculată corect"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
O nouă EPIDEMIE în TOATĂ Europa. BOALA care FACE deja RAVAGII
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro