Ninsorile și rafalele puternice de vânt din ultimele ore au creat haos în România. Porturile de la Marea Neagră au fost închise din pricina valurilor uriașe. Cei cu planuri de călătorie au avut parte de surprize neplăcute, sunt ore întregi de întârzieri pe Aeroportul Otopeni din Capitală.
Finalul lunii ianuarie aduce primele semne de iarnă în România. La Malul Mării, avertizarea ANM de tip cod galben de vremea rea își face prezența simțită din plin.
Din pricina vântului puternic, autoritățile au decis închiderea porturilor de la Marea Neagră. De teama producerii unor incidente care să pună în pericol siguranța lucrătorilor, s-a hotărât și suspendarea operațiunilor de încărcare și descărcare.
În larg, o furtună puternică aduce spre țărm valuri de aproape trei metri înălțime. Din această cauză, autorităţile i-au sfătuit pe comandanţii navelor din rada interioară să-şi dubleze legăturile. Comandanții vaselor din rada exterioară au fost instruiți să menţină motoarele pornite, să folosească semnalele luminoase şi sonore, iar dacă vremea se înrăutăţeşte, să ia drum de capă.
Valurile uriașe au înghițit una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc. Acum, din cei aproape zece metri de nisip fin au mai rămas acum doar câțiva zeci de centimetri.
„Situația este gravă din cauza fenomenului natural pe care marea îl are în acest sezon. Curenții fiind foarte mari, valurile înaintează către suprafața de nisip. Curenții trag tot nisipul. Aici erau cam 7 – 10 metri de plajă în perioada sezonului cald, acum nu mai este nimic. Avem o mare agitate. Marea își face puțin de cap. Este o suprafață de plajă cu nisip fin, marea are o culoare turquoise frumos, este liniștită.
Dacă ar exista digurile de larg, nu s-ar mai produce aceleași valuri. În perioada 89 – 90 se făceau diguri în larg care stopau curenții de mare, îi mai reduceau și atunci puterea curenților era mai redusă”, a explicat Ion Moisei, viceprimarul din Tuzla, la Antena 3.
Ninsorile abundente din ultimele ore au afectat și traficul aerian. Sunt ore întregi de întârzieri pe Aeroportul Otopeni, unde zeci de utilaje intervin pentru a menține pistele deschise.
Cel puțin nouă curse au avut întârzieri, până acum, din cauza condițiilor meteo.
Angajații aeroportului au transmis că „se iau toate măsurile pentru ca avioanele să decoleze şi să aterizeze în siguranţă”, pentru ca pasagerii care se află în aceste avioane să fie în siguranţă.