Persoanele fizice vor avea conturile poprite la obligațiile restante. De la ce sumă în sus este vorba și ce se prevede în cazul firmelor?
Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că schimbă plafoanele și că va pune propire pe conturile firmelor și persoanelor fizice, potrivit unui proiect de ordin ce a fost publicat pe site-ul instituției. Se arată că în cazul debitorilor care au calitatea de mari contribuabili, plafonul obligațiilor fiscale sau bugetare restante va crește de la 3.000 de lei, la 40.000 de lei. Aceasta măsură arată dublarea numărului contribuabililor pentru care nu se înființează poprirea bancară, astfel ajungând la 100 mari contribuabili cu un conantum total al obligațiilor restante înregistrate în anul 2018 cu suma de 55 milioane de lei.
Dacă debitorii nu au calitatea de contribuabili mijocii, plafonul cuantumului obligațiilor fiscale sau bugetare restante va crește de la 1.500 de lei, la 40.000 de lei. Această măsură dublează numărul cetățenilor pentru care nu se înființează poprirea bancară, ajungând la un număr de aproximativ 4, 655 de contribuabili mijlocii cu un cuantum total al obligațiilor restante în anul precedent de 118.9 milioane de lei.
c) în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 500 lei, existent în prezent, la 10.000 lei. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului, creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1,445 miliarde lei;