13 mart. 2022 | 17:12

Poprire pe indemnizația de creștere a copilului? Ce spune legea, toate mămicile trebuie să afle

Social
Poprire pe indemnizația de creștere a copilului? Ce spune legea, toate mămicile trebuie să afle
Noi vești pentru mamele din România: ce spune legea despre indemnizația de creștere a copilului?

Noi vești pentru mămicile din România! Ce arată legea? Se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului? Curtea Constituțională a clarificat interpretarea legii și a explicat în ce cazuri se poate pune poprire pe indemnizația de care dispun proaspetele mămici. Ea se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010, cu modificările și completările ulterioare și ale Normelor Metodologice de aplicare.

Vești pentru mame: se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului?

Proaspetele mămici beneficiază de o indemnizație de creștere a copilului după ce au născut și nu se pot întoarce la serviciul avut până în ultimele luni de sarcină.

Curtea Constituțională vine cu interpretarea legii și explică în ce cazuri se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului. Concediul pentru creșterea copilului este un beneficiu disponibil pentru angajați din aproape toată lumea.

Ea se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr.111/2010 în privința concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copilului. De suma în cauză beneficiază persoanele care în ultimii doi ani (înainte de naștere copilului) au realizat venituri de cel puțin 12 luni.

Acestea pot proveni din:

  • salariile
  • activități independente
  • drepturi de proprietate intelectuală
  • activități agricole
  • silvicultură
  • piscicultură.

Cuantumul ei

Se acordă indemnizația până la împlinirea a doi ani de către copil sau trei ani, în cazul celor cu handicap. Cuantumul ei este de 85% din veniturile aferente ultimelor 12 luni dinaintea nașterii.

Valoarea acesteia poate varia între 1.250 și 8.500 de lei. Curtea Constituțională a României a decis că este neconstituțională o prevedere din Ordonanța în cauză. Mai exact, prevederea se referă la urmărirea silită în vederea recuperării.

Măsura a intrat în vigoare din 27 mai 2021. Au fost puse popriri pe aceste sume provenite din indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului încă de la începutul lunii iunie.

Autoritățile arată că nu se poate institui poprire pe banii proveniți din alocația de stat pentru copii. Persoanele care inainte de intrarea în concediu de creștere a copilului au datorii, pot constatat că li s-a pus poprire pe banii proveniți din indemnizația în cauză.

Aceste datorii pot fi:

  • amenzi neplătite
  • restanțe la credite bancare
  • datorii la instituții sau societăți comerciale.

Ce arată Curtea Constituțională?

,,Curtea constată că măsura instituită de legiuitor prin textul de lege criticat, și anume interdicția absolută a urmăririi silite a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor prevăzută la art.2 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010, nu este justificata în mod obiectiv și rezonabil, de vreme ce, așa cum s-a demonstrat, acesta nu este un drept al copilului, ci al părintelui.

Prin urmare, indemnizația lunară pentru creșterea copiilor trebuie să poată fi urmărită și supusă executării silite, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie, respectiv Codul civil și Codul de procedură civilă, pentru recuperarea oricărei crean

În lumina principiului legalității și a principiului bunei-credințe, subiecții de drept trebuie să aibă o conduită conformă cu cele stabilite printr-o hotărâre judecătorească sau printr-un alt titlu executoriu și să execute de bunăvoie obligațiile care le revin”, arată Curtea Constituțională.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei la București, găsit inconștient
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro