Noi vești pentru mămicile din România! Ce arată legea? Se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului? Curtea Constituțională a clarificat interpretarea legii și a explicat în ce cazuri se poate pune poprire pe indemnizația de care dispun proaspetele mămici. Ea se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010, cu modificările și completările ulterioare și ale Normelor Metodologice de aplicare.
Proaspetele mămici beneficiază de o indemnizație de creștere a copilului după ce au născut și nu se pot întoarce la serviciul avut până în ultimele luni de sarcină.
Curtea Constituțională vine cu interpretarea legii și explică în ce cazuri se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului. Concediul pentru creșterea copilului este un beneficiu disponibil pentru angajați din aproape toată lumea.
Ea se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr.111/2010 în privința concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copilului. De suma în cauză beneficiază persoanele care în ultimii doi ani (înainte de naștere copilului) au realizat venituri de cel puțin 12 luni.
Acestea pot proveni din:
Se acordă indemnizația până la împlinirea a doi ani de către copil sau trei ani, în cazul celor cu handicap. Cuantumul ei este de 85% din veniturile aferente ultimelor 12 luni dinaintea nașterii.
Valoarea acesteia poate varia între 1.250 și 8.500 de lei. Curtea Constituțională a României a decis că este neconstituțională o prevedere din Ordonanța în cauză. Mai exact, prevederea se referă la urmărirea silită în vederea recuperării.
Măsura a intrat în vigoare din 27 mai 2021. Au fost puse popriri pe aceste sume provenite din indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului încă de la începutul lunii iunie.
Autoritățile arată că nu se poate institui poprire pe banii proveniți din alocația de stat pentru copii. Persoanele care inainte de intrarea în concediu de creștere a copilului au datorii, pot constatat că li s-a pus poprire pe banii proveniți din indemnizația în cauză.
Aceste datorii pot fi:
,,Curtea constată că măsura instituită de legiuitor prin textul de lege criticat, și anume interdicția absolută a urmăririi silite a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor prevăzută la art.2 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010, nu este justificata în mod obiectiv și rezonabil, de vreme ce, așa cum s-a demonstrat, acesta nu este un drept al copilului, ci al părintelui.
Prin urmare, indemnizația lunară pentru creșterea copiilor trebuie să poată fi urmărită și supusă executării silite, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie, respectiv Codul civil și Codul de procedură civilă, pentru recuperarea oricărei crean
În lumina principiului legalității și a principiului bunei-credințe, subiecții de drept trebuie să aibă o conduită conformă cu cele stabilite printr-o hotărâre judecătorească sau printr-un alt titlu executoriu și să execute de bunăvoie obligațiile care le revin”, arată Curtea Constituțională.