26 oct. 2023 | 11:15

Pompele de căldură, noua soluție pentru încălzirea casei. Câți bani economisești și câți oameni vor avea una până în 2030

Utile
Pompele de căldură, noua soluție pentru încălzirea casei. Câți bani economisești și câți oameni vor avea una până în 2030
”Pompele de căldură reprezintă una dintre tehnologiile cheie pentru a realiza tranziția energetică în Europa”

Ca urmare a majorării costurilor mari la energie și gaze, mulți încearcă să găsească soluții optime pentru a-și diminua cheltuielile. Printre aceste soluții se numără și pompele de căldură, noua soluție pentru încălzirea casei. Citește mai departe și află câți bani economisești și câți oameni vor avea una până în 2030.

Sunt pompele de căldură noua soluție pentru încălzirea casei?

Pe măsură ce proprietarii de case caută opțiuni de încălzire mai eficiente și mai ecologice pentru casele lor, pompele de căldură au devenit o soluție din ce în ce mai populară.

Citește despre: Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

O pompă de căldură transferă căldura dintr-un loc în altul, ceea ce o face o opțiune versatilă atât pentru încălzirea, cât și pentru răcirea unei locuințe.

Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Sistem pompă de căldură

Cu toate acestea, mulți proprietari de locuințe se întreabă dacă pompele de căldură pot încălzi în mod eficient întreaga lor casă sau dacă sunt potrivite doar pentru încălzirea direcționată sau suplimentară. Specialiștii în domeniu spun că, cel puțin la nivel european, aceste sisteme vor deveni o normalitate general acceptată:

”Pompele de căldură reprezintă una dintre tehnologiile cheie pentru a realiza tranziția energetică în Europa.

Prin urmare, în multe dintre piețele europene, guvernele oferă stimulente și subvenții atractive pentru a face mai ușor pentru proprietarii de locuințe procesul de înlocuire a vechilor sisteme de încălzire, cu petrol și gaz sau pe bază de alți combustibili fosili poluanți.”, subliniază Daniel Vasile, Managing Director Daikin România.

Vezi detalii despre: Avantajele folosirii unei pompe de căldură iarna. Alternativa excelentă pentru creșterea prețurilor

Pompele de căldură sunt foarte eficiente

Pompele de căldură funcționează prin extragerea energiei termice dintr-o sursă, cum ar fi aerul exterior, solul sau apa, și apoi eliberarea acesteia în locuința ta.

Acest proces poate funcționa în sens invers în timpul lunilor de vară pentru a ajuta la răcirea casei prin extragerea căldurii din interior, ceea ce face din pompele de căldură o soluție excelentă pe tot parcursul anului.

Pompele de căldură sunt foarte eficiente, iar eficiența lor în ceea ce privește asigurarea încălzirii întregii locuințe poate depinde de diverși factori, cum ar fi izolația, dimensiunea casei și condițiile climatice.

Câți bani economisești folosind aceste soluții de căldură

Pompele de căldură sunt sisteme foarte eficiente, cunoscute pentru economisirea energiei și, ulterior, pentru reducerea costurilor de funcționare a gospodăriei, și conform specialiștilor de la Daikin România, reprezintă o sporire a eficienței cu 300-400% și, implicit, o reducere semnificativă a costurilor anuale pentru încălzire.

Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Pompele de căldură oferă un nivel mai mare de eficiență

În comparație cu metodele tradiționale de încălzire, cum ar fi cuptoarele și cazanele, pompele de căldură oferă un nivel mai mare de eficiență datorită capacității lor de a transfera căldura dintr-un spațiu rece într-un spațiu cald.

Atunci când sunt combinate cu o izolație adecvată a locuinței, etanșarea aerului și climatizarea, proprietarii de case pot experimenta reduceri și mai semnificative ale consumului de energie.

Descoperă: Cele mai eficiente soluții pentru încălzirea casei tale. Ce să folosești, de fapt

O caracteristică cheie a sistemelor cu pompe de căldură este dependența lor de electricitate, mai degrabă decât de combustibili fosili, cum ar fi gazele naturale.

Acest lucru permite o încălzire mai ecologică și ajută la reducerea emisiilor de carbon. În plus, mai multe scheme și inițiative guvernamentale oferă stimulente pentru instalarea pompelor de căldură, cum ar fi credite fiscale, reduceri și alte reduceri de energie, conform unui calcul regăsit mai jos.

Consum anual de energie (kWh)*

Casă/apartament cu izolație bună

Casă/apartament cu izolație  necorespunzătoare

Până la 100 m² Până la 200 m² Până la 100 m² Până la 200 m²

Pompă de căldură Daikin Altherma 3 R MT

2559 kWh 5117 kWh 3712 kWh

7424 kWh

Centrală termică pe gaz/lemne

9437 kWh 18874 kWh 13691 kWh

27382 kWh

*Calculele de mai sus se bazează pe coeficientul sezonier de performanță (SCOP) de 3,43 al pompelor de căldură, pentru condiții climatice medii, cu temperatura de ieșire a apei de 55°C și un randament al centralei termice pe gaz/lemne de 93%. (detalii aici)

Câți oameni vor avea pompe de căldură până în 2030

Conform unei statistici aduse în discuție de specialiștii de la Daikin România, în Europa sunt instalate peste 1,2 milioane de de astfel de soluții în 2022, iar în baza celor două proiecte Green Deal și REPowerEU, se preconizează ca până în 2030 să existe montate cel puțin 14 milioane de astfel de soluții pentru încălzirea casei.

Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Pompe de căldură: până în 2030 vor fi 14 milioane de astfel de soluții pentru încălzirea casei

Daikin România mai spune în comunicatul primit la redacție că a instalat aproximativ 1,2 milioane de pompe de căldură, începând din 2006 și până în 2023, și continuă să dețină titlul de lider pe această piață.

Despre Daikin România

Compania Daikin Airconditioning Central Europe a fost fondată în 1999, cu sediul central la Viena, Austria, ca o subsidiară a Daikin Europe N.V. Portofoliul companiei cuprinde produse și soluții pentru încălzire, răcire, ventilație, purificarea aerului și refrigerare.

Peste 700 de angajați și 2.500 de parteneri sunt responsabili pentru activitățile de vânzări și servicii în 16 țări din Europa Centrală și de Est (Austria, Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Kosovo, Muntenegru, Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia).

Parteneri
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage norocul, protecția și belsugul
Redactia.ro
Bărbatul care a fost cel mai mare escroc din istorie. Cum a reușit să vândă Turnul Eiffel la fier vechi
Click.ro
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Una dintre cele mai sexy vedete din România s-a pocăit! 'Mi-a vorbit Dumnezeu... E foarte greu de explicat în cuvinte'
Unica.ro
O rețetă mai puțin cunoscută. Cartofi wedges cu mălai
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Am pierdut unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României. A fost o legendă
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
ATENȚIE, ȘOFERI! Nimeni NU SCAPĂ! A intrat de AZI în VIGOARE
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro