17 oct. 2023 | 12:18

Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Utile
Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie
Costurile inițiale pot fi mai mari decât cele ale sistemelor tradiționale.

În câțiva ani, ca urmare a unor noi directive europene, centralele termice devin istorie. Din 2026, UE nu va mai permite acordarea de ajutoare pentru instalarea de centrale pe gaz, astfel încât majoritatea vom trece la o alternativă ideală și eficientă din punct de vedere energetic. Citește mai departe și vezi care este alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie.

Din 2026, centralele termice devin istorie

UE anunță că peste 3 ani centralele termice nu vor mai primi subvenți. Acest lucru este prevăzut de o directivă a Uniunii Europene, care prevede scopul acestor subvenții în beneficiul unor sisteme mai eficiente și mai durabile, cu scopul de a reduce consumul comunitar de energie cu 11,7%, conform textului legal al acestei directive.

Află despre: Românii rămân fără centrale termice de apartament. De când vor fi interzise, anunţul făcut de UE

Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

in 2026, UE nu va mai permite acordarea de ajutoare pentru instalarea de centrale pe gaz

De asemenea, centralele nu beneficiază deja de ajutoare din partea Planului guvernamental de redresare, transformare și reziliență.

În acest sens, pompele de căldură apar ca fiind cea mai accesibilă și eficientă opțiune. Conform specialiștilor, se estimează că acestea reduc consumul de energie cu 50 și până la 80%, potrivit Reasons to be cheerful.

Vezi și: Anunţ pentru românii cu centrale termice de apartament. Taxa pe care o vor putea plăti în plus

Profesorul Alan Pears, unul dintre cei mai importanți experți australieni în eficiență energetică, ridică această estimare la maximum 85%.

Expertul spune că pompele de căldură reprezintă, așadar, o opțiune accesibilă pentru a face față unei ierni în care cheltuielile cu energia vor marca din nou economiile a milioane de gospodării.

Pompele de căldură se remarcă prin eficiența lor

Existente și pe piața românească, specialiștii fac precizarea că există mai multe tipuri de pompe de căldură, și despre care spun că sunt alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie:

Pompele aer-aer pot genera economii de până la 80 %

Acestea au ajuns cele mai răspândite în mai toată Europa. Acestea agrafează aerul și îl distribuie prin tuburi cu lichid de răcire, care se încălzește și se transformă în gaz.

Vezi despre: Cum alegi corect pompa de căldură. Afacerea a luat amploare în timpul pandemiei

Instalația absoarbe gazul, îl transformă din nou în lichid și eliberează căldura generată prin radiatoare sau încălzire.

Funcționarea sa se bazează pe mișcarea aerului, astfel că utilizează mai puțină energie electrică decât un sistem care încălzește aerul. Acestea pot genera economii de până la 80 %.

Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Pompe de căldură

Pompele aer-apă se adaptează la sursele de energie regenerabilă

Genul acesta de echipamente de încălzire absorb căldura din aer și o transferă într-un circuit de apă, care alimentează și încălzește sistemul general de încălzire al casei.

Susținătorii acestor sisteme asigură că sunt instalații simple, care necesită o întreținere redusă, pot oferi un sistem dublu de încălzire și răcire și sunt eficiente din punct de vedere energetic, fiind totodată capabile să se adapteze la sursele de energie regenerabilă.

De exemplu, în Norvegia, sistemel de încălzire pe motorină au fost interzise prin lege începând din 2020, iar guvernul promovează înlocuirea lor cu pompe de căldură, în timp ce guvernele din Suedia, Finlanda, Estonia, Danemarca, Franța și Italia urmează această tendință, iar Spania este încă mult în urmă.

Află despre: Avantajele folosirii unei pompe de căldură iarna. Alternativa excelentă pentru creșterea prețurilor

Pompele de căldură, alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Pompele de căldură suntalternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie pentru încălzirea locuinței, furnizându-vă apă caldă, cu o eficiență de peste 300%. Acest lucru înseamnă că produc de aproximativ 3 ori mai multă căldură decât energia pe care o utilizează.

Pompele de căldură necesită o cantitate mică de energie electrică pentru a funcționa, care poate fi produsă de energia solară, reducând și mai mult impactul asupra mediului și sporind sustenabilitatea casei.

Instalarea unui sistem de încălzire, fiind de fapt alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie, atunci când se planifică o casă nou construită este o modalitate excelentă de a adăuga valoare și de a obține acreditări ecologice. Costurile inițiale pot fi mai mari decât cele ale sistemelor tradiționale.

Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Sistem pompă de căldură

Dar reducerea facturilor și a costurilor de funcționare este un mare beneficiu al alegerii unei surse de energie regenerabilă pentru sistemul de încălzire, indiferent dacă locuiți într-un oraș sau în localitate, sau dacă aveți acri de teren numai pentru dumneavoastră.

Citește și: Cele mai eficiente soluții pentru încălzirea casei tale. Ce să folosești, de fapt

Ratingul de eficiență energetică al pompelor de căldură, în special, atrage atenția multor constructori și renovatori de locuințe, pe bună dreptate.

Cu toate acestea, eficiența și succesul sursei de energie regenerabilă sunt la fel de bune ca și proiectarea și instalarea sistemului, așa că, dacă vă gândiți la un nou sistem alternativ de încălzire, luați în considerare alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Semnele zodiacale cu cele mai puternice trăiri pe 20 Noiembrie 2024
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro