După Alegerile Europarlamentare 2019, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene vor trimite împreună la Bruxelles 751 de politicieni. Germania este țara care va trimite cei mai mulți reprezentanți în Parlamentul European (PE), iar la polul opus se află Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta. România se poate mândri că va trimite mai mulți politicieni decât state precum Belgia, Austria, Olanda și Portugalia.
În acest moment, în Parlamentul European sunt 8 grupuri politice: Grupul Partidului Popular European (PPE), Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Europa Libertății și Democrației Directe. Eurodeputații care nu aparțin niciunui grup politic se numesc neafiliați.
În februarie 2018, Parlamentul European a votat pentru reducerea numărului de eurodeputați de la 751 la 705, în contextul Brexit-ului. În condițiile în care Marea Britanie are în PE 73 de reprezentanți, un număr de 27 de mandate urma să fie împărțit între unele dintre celelalte state membre UE. Totuși, după alegerile europarlamentare din 2019 vor rămâne tot 751 de membri în PE, după ce Regatul Unit a amânat până pe 31 octombrie o decizie cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană.
Țara cu cel mai mare număr de reprezentanți în PE după alegerile europarlamentare 2019 va fi în continuare Germania (96 de eurodeputați). Urmează Franța (74), Regatul Unit al Marii Britanii și Italia (câte 73), Spania (54), Polonia (51), România (32), Olanda (26), Belgia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Portugalia (câte 21), Suedia (20), Austria (18), Bulgaria (17), Danemarca, Slovacia, Finlanda (câte 13), Irlanda, Croația, Lituania (câte 11), Slovenia, Letonia (câte 8), Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta (câte 6).
14 state urmau să trimită un număr mai mare de reprezentanți în PE în urma alegerilor europarlamentare din acest an, dacă Marea Britanie ar fi părăsit UE la termenul stabilit. Printre aceste state se număra și România, care ar fi beneficiat de un mandat în plus. Țările care ar fi avut cel mai mare număr de locuri suplimentare la Bruxelles sunt Spania și Franța (câte 5).
Parlamentul European este o instituție legislativă a Uniunii Europene aleasă prin scrutin direct o dată la 5 ani. Împreună cu Consiliul Uniunii Europeneși cu Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE. A fost descrisă ca fiind una dintre cele mai puternice legislative din lume. Parlamentul este compus din 751 de membri, care reprezintă al doilea cel mai mare electorat democratic în lume (375 de milioane de votanți eligibili în 2009).
Ultimele alegeri la nivel european au fost alegerile din 2014. Parlamentul European are trei sedii oficiale – Bruxelles (Belgia), Luxemburg și Strasbourg (Franța). Președintele Parlamentului European este Antonio Tajani, ales în 17 ianuarie 2017.